Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juni 2018

  Han fyller dammen med solenergi

  Sölvesborg.

  Med ny teknik går det nu att bygga våtmarker och dammar där det tidigare var i princip omöjligt. En helt unik våtmark och bevattningsdamm i Blekinge fylls med hjälp av en solcellsdriven pump.

   Tuve Lundström på Naturvårdsingenjörerna ser flera fördelar med lösningen. ”I stället för att använda grundvatten till bevattning kan vi använda dräneringsvatten.”
  Tuve Lundström på Naturvårdsingenjörerna ser flera fördelar med lösningen. ”I stället för att använda grundvatten till bevattning kan vi använda dräneringsvatten.” FOTO: Hans Dahlgren

  Så här i tider av torka är det nog en och annan som drömmer om en bevattningsdamm fylld till brädden under blötare tider. Men där Anders Ericson ville anlägga sin damm fanns ingen ström som kunde driva pumpen.

  – Det ligger ju närmare en kilometer från gården, så att dra hit en elkabel har aldrig varit aktuellt, säger han.

   Anders Ericson, markägare.
  Anders Ericson, markägare. FOTO: Hans Dahlgren

  Vattnet till dammen, som rymmer 7 000-8 000 kubikmeter vatten, hämtas från en å intill. Inledningsvis tänkte han installera en vinddriven pump, men via Greppa Näringen kom han i kontakt med Tuve Lundström på företaget Naturvårdsingenjörerna som föreslog solpaneler i stället. Vindpumparna hade inte räckt till Anders Ericsons våtmark, vars pump kommer att pumpa uppåt 140 000 kubikmeter vatten om året.

  – Även om man har de största och kraftigaste vindpumparna så är det bara en bråkdel av det den här kan leverera, säger Tuve Lundström.

   Nyttig. Våtmarken funkar som näringsfälla, bidrar till den biologiska mångfalden och vattenmagasin för bevattning.
  Nyttig. Våtmarken funkar som näringsfälla, bidrar till den biologiska mångfalden och vattenmagasin för bevattning. FOTO: Hans Dahlgren

  Naturvårdsingenjörerna har tittat på lösningen under flera år, byggt provanläggningar och utvärderat för att veta att det håller. Elen från solpanelerna levereras direkt till pumpen. Så fort strömmen är tillräcklig startar pumpen.

  – Det innebär också att den stannar när det blir mörkt.

  Anders Ericson har 15 solpaneler och antalet beror på vilket flöde det ska vara in till dammen och hur stor del av året pumpen ska kunna gå.

  – I det här fallet vill vi att vattnet kommer in hela året. Cellerna producerar mer ström på sommaren än vad pumpen behöver men vi får dimensionera efter vad som behövs på vintern för att vi ska få in vatten då med, säger Tuve Lundström.

   Solkraft. 15 solpaneler försörjer pumpen med energi.
  Solkraft. 15 solpaneler försörjer pumpen med energi. FOTO: Hans Dahlgren

  Naturvårdsingenjörerna sitter redan och projekterar på fler och större solcellsdrivna våtmarker.

  – Det här ger oss möjlighet att bygga våtmark på fler ställen och på ställen där det inte hade varit ekonomiskt rimligt annars.

  Den som bygger en våtmark kan få olika typer av stöd, både till bygget och till skötseln. I Anders Ericsons fall blev bygget inte alls kostsamt.

  – Den här dammen finansieras via landsbygdsprogrammet. Hela dammen kostar ungefär 600 000 kronor plus moms. Med de förutsättningar som varit här får jag 100 procents finansiering, säger han.

  SE HUR VÅTMARKEN SER UT FRÅN OVAN – OCH VAD MAN SKA TÄNKA PÅ I VÅRT INSLAG I ATL TV:

  Fakta

  Effekt på paneler 3900 Wp (15 x 260 Wp)

  Effekt på pump 1800 W

  Kapacitet på pump ca 55 m3/timme

  Lyfthöjd 2-3 meter beroende på vattennivå

  Yta på vattenspegel 0,8 hektar

  Volym på damm ca 8000 m3

  Tillgängligt för bevattning ca 5000 m3

  Byggtid ca 1 månad

  Pris ca 600 000 kronor exkl. moms

  Källa: Naturvårdsingenjörerna

   Unik. Intresset har varit stort kring dammen och nyligen hölls en fältvandring.
  Unik. Intresset har varit stort kring dammen och nyligen hölls en fältvandring. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen