Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2018

  Han får vänta på pengarna - ännu längre

  Pierre Janssons ansökan för 2017 är låst. Det har länsstyrelsen meddelat. Så han får vackert vänta på den resterande halvan av stödet, cirka 290 000 kronor. I dagarna kom brevet om att det är dags att ansöka om krisstödet.

  – Det känns nästan hånfullt att få några tusenlappar på grund av torkan när jag får vänta på de stora pengarna, säger han.

   Pierre Jansson väntar på kompensationsstöd, nötkreatursstöd och miljöersättningar för 2017.
  Pierre Jansson väntar på kompensationsstöd, nötkreatursstöd och miljöersättningar för 2017. FOTO: Mikkel Örstedholm - Fotobyrån Hjaerta

  Pierre Jansson är ekobonde med ett 40-tal dikor i Aspö, strax norr om Östhammar. Han är en av alla lantbrukare som väntar på att staten ska göra rätt för sig och betala ut stödpengarna för 2015, 2016 och 2017.

  I Pierre Janssons fall är de två första åren slutreglerade, det är 2017 års pengar han väntar på. Varken nötkreatursstöd, kompensationsstöd eller betesmarksstöd har betalats ut och han bedömer att det är ungefär hälften av det totala stödbeloppet för 2017 som fattas.

  – Det är klart investeringsviljan hämmas, jag vet ju inte när pengarna kommer. Då törs man inte handla något, säger Pierre Jansson.

  Förra hösten hade länsstyrelsen i Uppsala län stora problem med personalförsörjningen. De problemen är man på väg att få bukt med, försäkrar Kristina Jansson, avdelningschef på länsstyrelsen.

  Nu är bristerna i IT-systemet den stora stötestenen.

   Länsstyrelsen har lovat att börja arbeta med Pierre Janssons stöd inom några veckor.
  Länsstyrelsen har lovat att börja arbeta med Pierre Janssons stöd inom några veckor. FOTO: Mikkel Örstedholm/Fotobyrån Hjaerta

  Vad innebär det att en ansökan är låst?

  – Det betyder att vi inte kommer vidare i handläggningen av ansökan i systemet. Det beror på att IT-systemet inte är komplett eller på att det är en bugg i systemet, säger Kristina Jansson.

  Länsstyrelsen kan hantera ansökningarna manuellt och har gjort det i flera fall. En del av de innestående stöden har kunnat betalas ut och man betar av de resterande efter hand.

  – Men vi kan inte göra slutbetalningar manuellt. Då måste vi veta att allt är rätt och gå genom IT-systemet, säger Kristina Jansson.

  Prioriterar de med störst belopp

   ”Det är klart investeringsviljan hämmas, jag vet ju inte när pengarna kommer. Då törs man inte handla något”, säger bonden Pierre Jansson.
  ”Det är klart investeringsviljan hämmas, jag vet ju inte när pengarna kommer. Då törs man inte handla något”, säger bonden Pierre Jansson. FOTO: Mikkel Örstedholm/Fotobyrån Hjaerta

  Manuell hantering av ansökningarna är naturligtvis mer personalkrävande. Nu väntar också arbetet med årets ansökningar.

  – Vi kommer att fokusera på 2018 års utbetalningar eftersom de största beloppen finns där. Men parallellt med det kommer vi att jobba med de kvarvarande beloppen för 2015, 2016 och 2017, säger Kristina Jansson.

  Enskilda lantbrukare väntar på ganska stora belopp i ”försenade stöd”. Vilka chanser finns att få ut de här pengarna före årsskiftet?

  – Vi prioriterar så klart de som väntar på störst belopp. Men vi väntar själva på det stöd vi behöver från Jordbruksverket för att kunna utföra alla moment som behövs. Vi gör allt vi kan för att få ut så mycket pengar som möjligt så tidigt som möjligt, men vi kommer att behöva en del av 2019 också för att få ut pengarna, säger Kristina Jansson.

  I Aspö har Pierre Jansson fått beskedet att länsstyrelsen ska börja jobba med hans stöd för 2017 om några veckor.

  – Man blir lite less när det inte betalas i tid. När jag pratar med kollegor är det alltid någon som väntar på något. Det är ju ersättning för arbete som vi redan har utfört, säger Pierre Jansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen