Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti

  Han ökar arealen av höstraps kraftigt

  I år utökar Håkan Fredriksson utanför Uppsala sin höstrapsareal med 50 procent. Utmaningen är att hinna klart innan såfönstret stänger.

  – Det är lite av en chansning.

  Det är nervösa tider för Håkan Fredriksson på NQ Lantbruk utanför Uppsala. Vädret de närmaste dagarna blir avgörande för om han ska hinna så hös­t­raps på 170 hektar innan såfönstret stänger. Det är en expansion med 50 procent.

  Men först måste Norinvetet skördas.

  – Det är lite av en chansning. Vetet har inte mognat ännu och vi måste ha det skördat till den 10 augusti annars hinner vi inte så höstrapsen före den 15 augusti. Efter det är odlingsrisken för stor. Hinner vi inte halverar vi nog helt enkelt arealen i stället, säger Håkan Fredriksson.

  Det är femte året NQ Lantbruk odlar höstraps.

  – Vi började så smått 2016 och har utökat successivt. Det har gått bra, förutom torråret 2018.

  I fjol gick det riktigt bra. Trots att vi hade problem med utvintring och trodde att vi skulle få harva upp allting blev det en hektarskörd på 4 ton, säger Håkan Fredriksson.

   Det är femte året som NQ Lantbruk odlar höstraps och Håkan Fredriksson tror på ännu större expansion i framtiden. Höstrapsen måste hinnas så före den 15 augusti - efter det är odlingsrisken för stor, menar Håkan Fredriksson.
  Det är femte året som NQ Lantbruk odlar höstraps och Håkan Fredriksson tror på ännu större expansion i framtiden. Höstrapsen måste hinnas så före den 15 augusti - efter det är odlingsrisken för stor, menar Håkan Fredriksson. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Bra omväxlingsgröda

  I år expanderar han arealen från 110 till 170 hektar, om det går som han tänkt sig.

  – Raps är en bra omväxlingsgröda. Förr odlade vi vårraps men det går inte sedan betningen försvann eftersom det är för stora problem med jordloppor, säger han.

  När det gäller årets rapsskörd hoppas han på ett utfall på 4 ton per hektar.

  – Vi har sluppit bakslag i år och rapsen har fortsatt växa och ser jättefin ut. Kommer vi inte upp till 4 ton så blir det i alla fall 3,5, säger Håkan Fredriksson.

  Årets skörd är redan såld. Avtalet tecknades på nivån 3:70.

  – Ett helt okej pris. Det var uppe på 4 kronor i våras men 3:70 är ändå 20 öre upp mot vad vi hade i fjol. Höstraps hör till de grödor som ger bäst netto och det är klart att man vill vara med och få en bra skörd, säger Håkan Fredriksson.

   Norinvetet måste skördas snabbt för att hinna med att så höstraps.
  Norinvetet måste skördas snabbt för att hinna med att så höstraps. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Dvärghybrider går bäst

  Frida Olsson är ordförande i Frö- och oljeväxtodlarna Stockholm-Uppsala. Hon har sett hur intresset för att odla höstraps har ökat i Mälardalen de senaste åren. Men höstraps odlas också numera så långt norrut som i Hedemora med bra resultat.

  – Sedan har vi smalare intervall för sådd här. Vissa år blir det bra läge och många kommer åt att så i god tid. Andra år krävs det nästan att man har vallbrott eller trädor för att ha en möjlighet att få fram mark, säger hon.

  Enligt Frida Olsson är det sorterna med dvärghybridegenskaper som går bäst, speciellt i områden med vilttryck. Hon odlar själv sorterna Atora och Severny men pekar samtidigt på att linjesorten Butterfly gått bra hos en del odlare i regionen.

  Lågt insektstryck

  Frö- och oljeväxtodlarna räknar med att skördenivån i Mälardalen blir bättre än i Skåne i år.

  – Det var kallt och besvärligt på vårkanten men rapsen hade inte kommit så långt som i Skåne så vi har inte samma frostskador. Insektstrycket har generellt varit hyfsat lågt och min känsla är att det är en bra rapsskörd på ingång, säger Frida Olsson.

  Ett normalår är en skörd på 4 ton per hektar inte ovanligt. Ett tämligen dåligt rapsbestånd ger runt 3 ton per hektar och sedan finns det exempel kring Uppsala där man varit uppe i närmare 5 ton enstaka fält och år, enligt Frida Olsson.

  – Lägstanivå är rätt hög. Får du bara till ett bra bestånd från start och inte råkar ut för alltför mycket elände på vägen blir det ofta ganska bra, säger hon.

  Fakta: NQ Lantbruk

  Areal: arrenderar 1 400 hektar

  Odling: 900 hektar höstvete, 110 hektar raps, 150 hektar korn

  Antal anställda: 4 heltidsanställda

  Bolagsform: aktiebolag

  Ägare: Håkan Fredriksson och Sören Vallgårda

  Omsättning 2019: 12 mkr

  Relaterade artiklar

  Till toppen