Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj

  Kryddorna frodas i stallet

  ÄSPERÖD

  Lantbrukaren Sven Andersson bytte grisarna mot färska kryddor, nu är det snart dags att ta första skörden i det gamla stallet.

  På gården Davidstorp strax norr om Tomelilla drev Sven Andersson länge svinproduktion. 2011 gjorde han sig av med grisarna på grund av dålig lönsamhet och i dag är även åkermarken utarrenderad. Tanken var att han skulle hålla sig till entreprenadarbetet i stället men av en slump fick han höra talas om projektet Granngrönt som gick ut på att starta kryddodlingar i oanvända ekonomibyggnader.

  – I fjol var sista året som jag odlade marken själv och jag tänkte dra ner på arbetstempot. Men det blev andra grödor i stället. Som lantbrukare måste man ha något att göra, säger Sven Andersson.

   Sven Andersson har tidigare erfarenhet av inomhusodling, på 90-talet odlade han ostronskivlingar på gården. ”Odlingen är inte ekologiskt godkänd men det är så nära man kan komma, växtnäringen är organisk och inga bekämpningsmedel används”, säger Sven Andersson.
  Sven Andersson har tidigare erfarenhet av inomhusodling, på 90-talet odlade han ostronskivlingar på gården. ”Odlingen är inte ekologiskt godkänd men det är så nära man kan komma, växtnäringen är organisk och inga bekämpningsmedel används”, säger Sven Andersson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han är glad över att det gamla svinstallet nu har fått en ny funktion. Genom att dra igång en produktion på gården igen hoppas han att fastighetens värde ska öka i framtiden.

  – Här är många stall som står tomma. Den dag jag ska sälja fastigheten blir den mer värd om det finns en verksamhet här, säger Sven Andersson.

   Både thai- och Genovese-basilika frodas i odlingstornen.
  Både thai- och Genovese-basilika frodas i odlingstornen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Odlingen är inhyst i ett rum som har sprutisolerats för att det ska bli lättare att kontrollera odlingsmiljön. Luftfuktigheten ligger på 90 procent och temperaturen är cirka 26 grader.

  – Totalt finns här 20 HPS-lampor som avger värme och ett ljus på 6 500 Kelvin. Räknar jag in ventilationen så har jag en elförbrukning på nio kilowatt i timmen, säger Sven Andersson.

   Odlingsutrustningen kommer från företaget Ebb och Flod.
  Odlingsutrustningen kommer från företaget Ebb och Flod. FOTO: Jonatan Jacobson

  Sedan tidigare har han installerat en solcellsanläggning på stallets tak som kompenserar för en del av elförbrukningen. Om elkostnaderna är en nackdel jämfört med frilandsodling så är vattenförbrukningen en klar fördel. Vatten och organisk gödning pumpas ut i krukorna var tredje dag.

  – Här används en tiondel av det vatten som skulle ha gått åt till frilandsodling. Det behövs inte heller några bekämpningsmedel eftersom ventilationen filtrerar bort insekterna, säger Sven Andersson.

   Sven Andersson är även med i ett projekt som handlar om fröodling av kulturgrödor i genbanken, på bilden syns skärbönan Ståshult.
  Sven Andersson är även med i ett projekt som handlar om fröodling av kulturgrödor i genbanken, på bilden syns skärbönan Ståshult. FOTO: Jonatan Jacobson

  Kryddorna odlas vertikalt i fem odlingstorn som vardera innehåller 480 krukor fyllda med lecakulor och kokosfiber. I stallet frodas bland annat två sorters basilika och persilja samt koriander, timjan och dill. När det blir dags för skörd klipps kryddorna av och säljas färska i förpackningar om 15 gram. De första leveranserna kommer att gå till skånska Ica-butiker.

  – Det tar tid att bygga upp kontakter och marknadskanaler. Vi får se om ett år om det blir några pengar, annars får jag ta det på nöjeskontot. Om det går bra finns här möjlighet att tredubbla produktionen, säger Sven Andersson.

   Stalltakets solcellsanläggning är på 47 kilowatt.
  Stalltakets solcellsanläggning är på 47 kilowatt. FOTO: Jonatan Jacobson

  Den rymdskeppslika odlingen har kostat strax över en miljon kronor att färdigställa. Förhoppningsvis får han tillbaka delar av investeringen genom medel från Länsstyrelsen Skåne och Jordbruksverket. Nu hoppas han att fler lantbrukare med tomma ekonomibyggnader ska starta liknande odlingar.

  – Jag hoppas det, inte minst för miljöns skull. Om vi kan odla på det här sättet så blir vi inte lika beroende av att de flyger in färska kryddor från utlandet, säger Sven Andersson.

  Davidstorps kryddgård

  Företagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: En anställd.

  Omsättning: ”Företaget är under uppstart så det är svårt att säga.”

  Yta: Kryddodlingen ryms på 50 kvadratmeter, produktionsytan kan utökas med 100 kvadratmeter till.

  Storlek på investering: Cirka 1,2 miljoner kronor investerades i kryddodlingen.

  Kalkyl vid investering – så räknar vi: ”Jag får lägga upp kostnaderna för inventarierna på en tioårsplan.”

  Tre tips från Sven Andersson

  • Våga satsa men inte mer än du klarar av det.

  • Det är viktigt att vara intresserad av det du gör.

  • Gå in helhjärtat till hundra procent annars fungerar det inte.

  Projektet Granngrönt

  Projektet avslutades vid årsskiftet och syftade bland annat till att starta odlingar i tomma byggnader på landsbygden. Granngrönt finansierades av Jordbruksverket och har även skapat kontakter mellan producenter och handlare i närområdet.

  Källa: Granngrönt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen