Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april

  Hamstring ökar efterfrågan på lokalproducerad mat

  Luleå.

  I coronatider ökar efterfrågan på lokala livsmedel. Det märks inte minst i Norrbotten.

  – Vissa veckor har försäljningen gått upp med 40 procent, säger äggproducenten Viktor Boman på Klöverbergsgården utanför Luleå.

   Viktor Boman på Klöverbergsgården har sett sin äggförsäljning nå nya höjder i coronavirusets spår.
  Viktor Boman på Klöverbergsgården har sett sin äggförsäljning nå nya höjder i coronavirusets spår. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Klöverbergsgården säljer 1 500 ton ägg varje år från Örnsköldsvik i söder och norrut. Äggen kommer dels från den egna gården i Norrbotten, dels från en gård i Västerbotten och en i Västernorrland.

  Efter att stockholmarnas sportlov var över vecka 10 och de första fallen av covid–19 började dyka upp såg Viktor Boman en ökning i försäljningen.

  – Vecka 10 låg den på 20 procent, men de följande två veckorna steg den till 35-40 procent. Allra mest sålde vi vecka 12, då var det verkligen hamstring. Vecka 13 gick det tillbaka till en ökning på 20 procent. Nu är det ju dessutom påsk då vi normalt brukar sälja 40 procent mer, vi får se hur det blir i år, säger han.

  Hittills har Klöverbergsgården kunnat möta den ökade efterfrågan.

  – Vi har tagit från lagret som vi hade byggt upp inför påsk, men vi tror att vi kommer att kunna klara av en fortsatt hög efterfrågan, säger Viktor Boman.

  Kött och mjölk ser samma trend

  Även kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons har sett en ökad försäljning.

  – Vi säljer mer skinka, korv och köttfärs. Det verkar som om många fryser in köttfärsen, berättar vd Magnus Nilsson.

  Norrmejerier såg samma trend under mars månad.

  – Till och med färskvaruförsäljningen av mjölk och fil ökade med fem procent. Det är första gången på flera år som vi ser en ökning, den brukar annars gå stadigt neråt. I vanliga fall ser vi en skiftning från mjölk och fil till ost, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.

  Men i mars var det också en stor efterfrågan på ost. Den bunkrades tillsammans med grädde och laktosfri mjölk med lång hållbarhet.

  – Vi har sett en markant ökning de senaste veckorna i mars. Men vi klarade av att möta den. Annars är ju produktionen av ost en lång process på 6 till 18 månader. Som tur är har vi satsat allt mer på att höja ostproduktionen, det är ett långsiktigt arbete hos oss.

  Personalen sjukskriven

  Största hindret just nu är snarast att dubbelt så stor andel av personalen är sjukskriven, 10 procent i stället för 5 procent som det brukar vara den här tiden på året, säger Anders Fredriksson.

  – Alla tar det säkra för det osäkra och stannar hemma eller vabbar vid minsta förkylningssymptom. Hittills hanterar vi det, men blir det upp mot 15, 20 procent sjukskrivna måste vi styra om produktionen och kanske tillverka färre artiklar. Vi har en krisplan för det.

  Mjölken räcker däremot till. Invägningen på 205 miljoner liter har legat stabil i flera år, trots att antalet mjölkbönder minskar. De som finns kvar producerar i stället mer.

  – I sådana här kristider ser vi hur viktigt det är med den lokala livsmedelsproduktionen. Vi bönder känner att vi har ett ansvar att se till att samhället fortsätter att fungera, vi har en nyckelroll, säger Ulla Bergström, ordförande i Norrmejerier och fortsätter:

  – Finland har en självförsörjningsgrad på 80 procent, Sverige bara drygt 40 och i Norrland är den bara 25 procent, men det är mjölken som håller uppe självförsörjningsgraden i norr. När det gäller dryckesmjölken har vi cirka 70 procent. Vi har bra förutsättningar för mjölkproduktion i Norrland och vi förädlar mjölken lokalt.

  Både Ulla Bergström och Anders Fredriksson tror att efterfrågan kommer att fortsätta att vara hög.

  – Vi äter mindre ute på restaurang och lagar mer mat hemma. Dessutom är alla gymnasiebarn hemma. Jag ser själv på mina tonåringar att de går med jämna mellanrum till kylskåpet och dricker mjölk när de är hemma hela dagarna, menar Anders Fredriksson.

   Ulla Bergström, ordförande Norrmejerier.
  Ulla Bergström, ordförande Norrmejerier. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Relaterade artiklar

  Till toppen