Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj 2019

  Odlar mera vall – trots riskerna

  Hamra Gård ökar vallarealen med 33 procent i år. Skälet är att trygga grovfodertillgången för gårdens 500 djur men också att säkra hö till avsalukunderna.

    Hamra Gård ökar sin vallareal rejält för att säkra grovfodret till gårdens 500 djur.
   Hamra Gård ökar sin vallareal rejält för att säkra grovfodret till gårdens 500 djur. FOTO: Mostphoto

  Hamra gård utanför Stockholm är DeLavals egen testgård för utveckling av mjölkningsprodukter. Samtidigt är det ett modernt produktionslantbruk med 250 mjölkande kor och 500 djur totalt.

  Gården disponerar 1 080 hektar för bete och växtodling varav 317 hektar är vall, en ökning från 237 hektar i fjol. 150 hektar av vallodlingen är beräknad till avsalu. Spannmålssidan ligger i år på cirka 600 hektar.

  När vallskörden svek i fjol tog gården helsäd på drygt 100 hektar till ensilage i stället för att tröska.

  Vallexpansion

  För att bygga en buffert för framtiden ökar nu vd Johan Bjurevall vallarealen med 80 hektar, samtidigt som majsodlingen expanderar från 25 till 30 hektar.

  – På grund av torkan i fjol fick vi bara 54 procent av det normala femårssnittet på vallen. Eftersom vi producerar mycket grovfoder till avsalu blev det tufft. Det handlar om torrhö och hösilage. Det är en stor efterfrågan på torrhö i småbal från hästnäringen och det har blivit en av våra verksamhetsgrenar, säger han.

  En annan faktor bakom den ökade vallarealen är att Johan Bjurevall inte tordes bryta lika mycket vall som vanligt 2018 utan var tvungen att behålla den för att kunna ta en sen fjärde skörd.

  Maximera utfallet

  – I normala fall brukar vi ta en eller två skördar vall och sedan sår vi höstraps på arealen. Nu ville vi maximera resultatet på grund av torkan och väntade ända in i oktober för att kunna ta en skörd till, säger Johan Bjurevall.

  Till följd av nischningen på avsalu odlar Hamra gård enbart gräs på vallen.

  – Det beror på att vi kör hästfoder parallellt och där är de väldigt rädda för klöver. I stället får vi gödsla upp proteinet i gräsvallen för att få ett bra foder till korna, säger Johan Bjurevall.

  Han ser det inte som helt riskfritt att expandera vallen.

  – Faran ligger i om vi får en dålig skörd i år igen. Då blir täckningsbidraget på den här vallarealen väldigt dåligt och vi står ändå med kunder som inte får sitt foder, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen