Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2017

  Hampaolja fall för hovrätten

  Göta hovrätt avgör om CBD-olja från hampabonden Göran Andersson i Grästorp är narkotika eller jordbruksprodukt. Åklagaren har överklagat tingsrättens beslut att lämna tillbaka beslagtagen olja.

   Hampa av den lågväxande sorten Finola odlas på Plan i Tengene, Grästorp.
  Hampa av den lågväxande sorten Finola odlas på Plan i Tengene, Grästorp. FOTO: Börge Nilsson

  CBD-oljan togs i beslag i en polisrazzia mot Scandinavian Hemp och Nordic Med Can i oktober. Oljan ansågs vara narkotika, trots att den innehåller så små mängder av rusmedlet THC att den saknar narkotisk effekt.

  Skaraborgs tingsrätt hävde beslaget, för att oljan var en tillåten bearbetning av en lagligt framställd jordbruksprodukt.

  LÄS OCKSÅ: Han är en av de sista svenska hampaentusiasternaLÄS OCKSÅ: Polisrazzia mot svenskodlad industrihampaLÄS OCKSÅ: Beslag hävs – odlarens olja inte narkotika

  Nu har kammaråklagare Jenny Karlsson i Skövde överklagat beslutet att lämna tillbaka oljan. I sin inlaga går hon inte in på att Scandinavian Hemps råvara, Göran Anderssons industrihampa, är odlad enligt alla lagens regler.

  – Jag menar att det är CBD-olja som vi har i beslag, inte växten. Då har man en produkt som är att betrakta som narkotika, säger Jenny Karlsson.

  Skaraborgs tingsrätt stödde sig på EU-rätten och de domar som bygger på den. Jenny Karlsson stödjer sig på psykotropkonventionen från 1971, som avgör vad som är narkotika.

  LÄS OCKSÅ: Odlaren som skördar hampa för mer än 50 miljoner

  Att själva hampan håller sig inom lagens gräns på max 0,2 procent THC, saknar därmed betydelse.

  – Det finns ingen nedre gräns när det är olja jag har i beslag, säger Jenny Karlsson.

  Om hon inte får stöd i hovrätten, hoppas åklagarmyndigheten på prövningstillstånd i Högsta domstolen.

  Även Läkemedelsverket är på krigsstigen mot CBD-olja. Där anses oljan vara ett läkemedel. Deras beslut kommer efter trettonhelgen.

  LÄS OCKSÅ: Kö för att få odla cannabis

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen