Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 november 2017

  Hampafeber bäddar för ny guldrusch

  BROOMFIELD, COLORADO.

  Utsäde för hampa certifieras av Colorados delstatliga jordbruksdepartement. Trots att USA har förbjudit växten.

  – Marijuana delar nationen. Hampa enar den. Både republikaner och demokrater stödjer oss, säger projektledaren Duanne Sinning.

  De juridiska spetsfundigheterna är avancerade. Men sedan tre år driver Colorado Department of Agriculture, CDA, ett projekt för att stödja den förbjudna växten industrihampa.

  – Det blev möjligt när kongressen lät delstater driva pilotprojekt där de själva helt styr innehållet, det som kallas 2014 års Farm Bill, säger Duanne Sinning, biträdande direktör på avdelningen för växtförädlingsindustri hos CDA.

  LÄS MER: ”Polisen tog rubb och stubb”

   Happy heart och Happy hemp. Marknadsförningen av hampaprodukter i Colorado lovar mycket.
  Happy heart och Happy hemp. Marknadsförningen av hampaprodukter i Colorado lovar mycket. FOTO: Börge Nilsson

  Bygger upp industri

  Pilotprojekten finansieras med federala statliga pengar och gör det möjligt att bygga upp en industri kring en helt ny gröda.

  – Nu har mer än 30 delstater olika program för att stödja hampa.

   Colorado står för hälften av den amerikanska produktionen av industrihampa.
  Colorado står för hälften av den amerikanska produktionen av industrihampa. FOTO: Börge Nilsson

  Trots att den berusande växten marijuana är i högsta grad kontroversiell, har det varit lätt att nå enighet om hampa.

  – Förr hade vi ett system där CBD kunde utvinnas lokalt ur importerad hampa från Kanada, Kina eller Europa. Men växten fick inte odlas av amerikanska bönder.

  LÄS MER: Han är en av de sista hampaentusiasterna

  För att odlingen ska vara laglig måste den ske på registrerad mark av registrerade odlare. Dessutom får inte den färska växten innehålla mer än 0,3 procent THC, det ämne som ger berusning i marijuana.

  – Vi tar slumpmässiga prover i fält där vi klipper två tum av ett toppskott och två tum av blomman. Resultaten blir bättre för varje år. I fjol var 69 procent godkända. På de första testerna i år har vi bara underkänt 15 procent.

   Trots att staten inte upphävt förbudet mot att odla industrihampa i USA, driver fler än varannan delstat ett eget projekt för just hampa. Duane Sinning leder arbetet i Colorado, som står för hälften av landets produktion.
  Trots att staten inte upphävt förbudet mot att odla industrihampa i USA, driver fler än varannan delstat ett eget projekt för just hampa. Duane Sinning leder arbetet i Colorado, som står för hälften av landets produktion. FOTO: Börge Nilsson

  Tre sorter certifierade

  För att odlarna ska slippa allt för täta tester och för att staten ska veta att grödan inte är narkotika, har CDA inlett ett certifieringsprogram. Först ut att certifieras var tre sorter som godkänts av EU.

  – En amerikansk sort godkänns nästa år och ytterligare åtta testas.

  Det sker i särskilda statliga odlingar på fyra olika platser i delstaten.

  – Så vi använder federala statliga pengar för att odla en gröda som egentligen är förbjuden enligt federal lag, säger Duanne Sinning.

  Hampa i Colorado

  Mer än hälften av USAs hampatillverkning 2016 skedde i delstaten Colorado.

  Utvecklingen har gått rekordsnabbt. 2013 var odlingen förbjuden. 2017 är 5 060 hektar registrerade för frilandsodling och 195 000 kvadratmeter för odling i växthus. I växthus odlas plantor, förädlas nya sorter och snabbodlas CBD-hampa med flera skördar per år.

  LÄS OCKSÅ: De sågar familjen Douglas kalkylLÄS OCKSÅ: ATL provkör lättviktare med klösLÄS OCKSÅ: Tysk familj håller ekogödselråvaran i ett järngrepp

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen