Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari

  Halverat resultat för Svenska Foder

  Svenska Foders driftresultat påverkades negativt av 2018 års svaga skörd. Det gäller också moderbolaget DLG som redovisar en nedgång i koncernresultatet med 30 procent.

   Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG.
  Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG. FOTO: Svenska Foder

  Svenska Foder gjorde ett driftresultat på 50 miljoner kronor för 2018, vilket är mer än en halvering jämfört med 2017 då motsvarande siffra låg på 114 miljoner kronor. Omsättningen låg på 4,1 miljarder kronor jämfört med 4,2 miljarder föregående år.

  ”Den dåliga skörden kommer fortsatt att ge utmaningar för oss under det första halvåret 2019. Men vi har gjort mycket för att hålla omkostnader och investeringar nere, vilket gjort att vi kvickare än förväntat kommit på banan under och efter skördearbetet”, säger Carsten Klausen, VD i Svenska Foder, enligt ett pressmeddelande.

   Carsten Klausen, VD i Svenska Foder.
  Carsten Klausen, VD i Svenska Foder. FOTO: Svenska Foder

  Den danska moderkoncernen redovisar samtidigt en omsättning på 68,1 miljarder kronor för 2018 (68,4). Driftsresultatet (EBITDA) landade på 2,1 miljarder kronor (2,4), Koncernresultatet redovisas till 588 miljoner kronor (800).

  ”På samtliga huvudmarknader blev vi drabbade av en varm och långdragen torrperiod, som gav en historiskt liten skörd. Det har haft en negativ påverkan på vårt driftsresultat på 17 procent inom vår agribusiness-verksamhet jämfört med 2017. Det är därför positivt att vårt resultat inte blev så negativt påverkat som det såg ut att bli under och direkt efter skörden”, säger Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG.

  Relaterade artiklar

  Till toppen