Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari 2017

  "Halva vildsvinsstammen bör skjutas av"

  Halva vildsvinsstammen bör skjutas av årligen. Det hävdar forskaren Hans Andersson vid SLU i en intervju i Radio Uppland.

  Som ATL tidigare har rapporterat beräknas att skador orsakade av vildsvin kostar det svenska lantbruket 600-700 miljoner kronor. Varje år.

  Samtidigt som stammen ökar, förväntas också både skador och kostnader öka.

  – För svenskt jordbruk innebär det ett påtagligt bekymmer. Och om det inte blir mycket kalla och snörika vintrar blir det ingen förbättring de närmaste tio åren, säger Hans Andersson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, till Radio Uppland.

  Ställ markören på staplarna för att se exakt värde. Om du tittar på en mindre skärm går det att röra i bilden genom att dra i bilden eller använda de grå sidobalkarna i kanten på grafiken och dra upp, ned eller sidledes.

  En undersökning som gjorts pekar på att i genomsnitt har var tredje lantbrukare problem med vildsvinsskador i grödor. Skadorna blir också ofta stora hos de som drabbas.

  Hans Andersson menar att det enda effektiva sättet att begränsa vildsvinen är ökad jakt.

  – Det skjuts för få djur i dag. Det här är en tidskrävande jakt som kräver tålamod, så det är ingen lätt uppgift. Och med den tillväxt som är i dag behöver halva stammen skjutas av varje år.

  Vildsvinen är i dag etablerade i södra Sverige med större stammar och utbredning och därmed också större problem för lantbruket i vissa områden som exempelvis sydöstra Sverige.

  Till Norrlandsgränsen

  Beräkningar som gjorts visar att vildsvinen inom en tioårsperiod har brett ut sig upp till Norrlandsgränsen. Spridningen gör också att vildsvinen kommer närmare bebodda områden, samhällen och städer.

  – Där blir de mycket svåra att kontrollera och jaga, med tanke på säkerhetsaspekterna, säger Hans Andersson.

  LÄS OCKSÅ: Nytt förslag om utfodringsförbud dröjer

  LÄS OCKSÅ: Mjölkbönder säger nej till viltutfodring

  SE VIDEON: Stora skador efter vildsvin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen