Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari 2019

  En halv miljon djur döda efter översvämningarna

  Översvämningarna i norra Queensland drabbade en av Australiens viktigaste nötkreatursregioner. Det ihållande regnet öste ner över 800 gårdar i ett område lika stort som England – gårdarna förlorade gemensamt runt 500 000 djur.

   Kor försöker ta sig fram i det översvämmade området nära Proserpine i Queensland, Australien.
  Kor försöker ta sig fram i det översvämmade området nära Proserpine i Queensland, Australien. FOTO: DK FAUST 106/REUTERS/TT

  De första dagarna med regn, i slutet av januari, fick bönderna i nordvästra Queensland att hurra av glädje. Nu var deras åtta långa år i torka äntligen över.

  Men glädjen blev kortvarig för flera hundra av dem. Regnet fortsatte att ösa ner, i runt två veckor. Inlandsstaden Mount Isa fick över 600 mm regn. Det är fyra gånger mer än stadens medelnederbörd för februari månad.

  ”Många har förlorat allt”

  Queenslands längsta flod, Flinders river, växte till en monsterflod. På vissa ställen över sex mil bred. På slätterna längs med floden ligger åtskilliga betesmarker.

  – Många bönder har mer eller mindre förlorat allt, säger Michael Guerin, VD på Ag Force, Queenslandjordbrukarnas intresseorganisation.

  – Bönderna kommer inte att få positivt kontantflöde förrän om två till tre år, fortsätter han.

  Ag Force har beräknat att prislappen för att ersätta de förlorade flockarna kommer att ligga på runt en halv miljard australiska dollar, cirka 3,3 miljarder kronor. Ovanpå det tillkommer kostnader för gårdarnas infrastruktur som staket, dammar, pumpar och annan utrustning. Den totala utgiften blir då över en miljard dollar, runt 6,6 miljarder kronor.

  – Norra Queensland har varit med om sin mest förödande naturkatastrof i mannaminne och nötköttsproducenterna kommer att behöva bygga upp sina gårdar från grunden igen, säger Michael Guerin.

   Trots de enorma översvämningarna i delar av landet kämpar västra och södra Queensland fortfarande med den värsta torkan på årtionden.
  Trots de enorma översvämningarna i delar av landet kämpar västra och södra Queensland fortfarande med den värsta torkan på årtionden. FOTO: Ulrika Eriksson

  ”Dör av chock”

  Bönderna arbetar nu med att försöka rädda den överlevande boskapen genom att flytta djuren från leriga betesmarker och utfodra dem.

  – Många fortsätter att dö av chock, lunginflammation och tredagarssjukan, så de behöver även medicin, säger Michael Guerin.

  Något man heller inte får glömma är att delar av Queensland fortfarande är drabbat av torka. Det säger Tony Mahar, VD på den australiska bondeorganisationen National Farmer’s Federation.

   Bilden till vänster visar de gigantiska mängderna med vatten på väg mot Carpentariagulfen i norr och även ner till Lake Eyre i Södra Australien. Floder som svämmade över var: Flinders, Leichhardt, Norman, Nicholson, Gregory och Gilbert Rivers. Bild från 7 januari 2019. Bilden till höger är från 10 februari 2019.
  Bilden till vänster visar de gigantiska mängderna med vatten på väg mot Carpentariagulfen i norr och även ner till Lake Eyre i Södra Australien. Floder som svämmade över var: Flinders, Leichhardt, Norman, Nicholson, Gregory och Gilbert Rivers. Bild från 7 januari 2019. Bilden till höger är från 10 februari 2019. FOTO: Nasa

  – Regnet uteblev i västra och södra Queensland och de kämpar fortfarande med den värsta torkan sedan årtionden, säger han.

  Mittemellan torka och översvämningar, utanför Longreach, har lantbrukaren Angus Emmotts familj sin boskapsfarm.

  – Vi fick precis lagom med regn, 136 mm, som fyllde upp våra dammar och bäckar.

  Strax söder om Longreach är torkan extrem. Norr om är det i stället översvämningarna som är extrema.

  – Så vi är mittemellan det dåliga och det dåliga, konstaterar Angus Emmott.

   Regnet som öste ner i slutet av januari och i början av februari höll sig till de nordöstra och nordvästra delarna av Queensland. 
  Regnet som öste ner i slutet av januari och i början av februari höll sig till de nordöstra och nordvästra delarna av Queensland.  FOTO: Australian Government Bureau of Meteorology

  Finansiella stressen kommer senare

  150 kilometer norr om Longreach börjar det översvämmade området. Längre norrut blir det bara värre. Vägarna har varit stängda men börjar åter öppnas. Angus Emmott har inte varit norröver, för han säger sig inte ha någon anledning att åka dit.

  – Jag vet hur hemskt det är.

  Han har pratat med några bönder däruppe och de har det tufft.

  – Det är inte den finansiella biten ännu, utan stressen över att se alla djuren i leran och att många av dem är döende. Stressen runt det finansiella, den kommer senare.

  Angus Emmott sitter även i styrelsen för organisationen Farmers for Climate Action. Han säger att man nu kommer att jobba ännu hårdare med att få de australiska delstatsregeringarna att inse allvaret med klimatförändringar.

  – Vi vill att de antar seriösa policyåtgärder som kräver att vi försöker reducera klimatförändringarnas inverkan, så mycket vi kan, säger Angus Emmott.

  Vanligt med översvämningar

  Det är inte ovanligt att floder svämmar över i Queensland under regnperioden. Det ovanliga i år är mängden nederbörd som har fallit under så kort tid. Richmond fick exempelvis 490 mm regn och Julia Creek 482 mm – senast lika hög nederbörd mättes upp på orterna var 1940, då fick de 450 mm vardera.

  Jordbrukare som har drabbats av översvämningarna i Burdekin, Burke, Carpentaria, Cloncurry, Douglas, Flinders, Hinchinbrook, McKinlay, Richmond, Townsville och Winton kan ansöka om ett krispaket från den federala regeringen och Queenslands delstatsregering på upp till 75 000 australiska dollar, cirka 500 000 kronor, per gård.

  För lantbrukarna är det regionen mellan Townsville, bort till Mount Isa och norrut till Gulf of Carpentaria som är värst drabbad. I Mount Isa föll det 600 mm regn från den 26 januari till den 7 februari.

  Regnet började vid östkusten runt Townsville. Det fortsatte inåt landet bort till Mount Isa. Regnet fyllde Flinders River som blev till en gigantisk megaflod som sakteligen rörde sig mot Carpentariagulfen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen