Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november 2019

  Halta tjurar fick avlivas – veterinär får varning

  Veterinär får varning efter en anmälan från länsstyrelsen i Västra Götaland.

  Enligt beslutet är det inte försvarbart att veterinären valde att avvakta med behandling, då tjurarna vid undersökning redan varit sjuka en tid.

   Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Vid en föranmäld kontroll av länsstyrelsen i västra Götaland på en gård, var tre tjurar mycket halta och det beslutades att tillkalla veterinär. Sex dagar senare kom veterinären till gården och konstaterade att en av tjurarna var bockhalt och i journal och anteckningar står det att veterinären inte kunde utesluta fraktur.

  Trots det sattes ingen behandling in utan djurägaren fick rådet att avvakta i sju till tio dagar. De två andra tjurarna lämnades också utan någon behandling.

  Ny veterinär – annan bedömning

  Länsstyrelsen anlitade en annan veterinär för ny bedömning. Vid undersökningen, nio dagar senare, hade redan den första tjuren avlivats då den blivit allt sämre. De två kvarvarande tjurarna upplevdes vara i mycket dåligt skick och det rekommenderades avlivning.

  Efter händelsen har länsstyrelsen anmält den första veterinären till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Ansvarsnämnden bedömer att djuren redan hade varit sjuka en tid när de undersöktes av veterinären, som själv bedömde att tillståndet var kritiskt för en av tjurarna. Därför är det inte försvarbart att han valde att avvakta med behandling eller rekommenderad avlivning. Veterinären får en disciplinpåföljd i from av en varning då han bedöms ha brustit i sin yrkesutövning och utsatt djuren för onödigt lidande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen