Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2019

  Konkursen innebär miljonförlust för lantbrukare

  De lantbrukare som lämnat djur till slakt hos konkursade Hälsingestintan får sannolikt inte ut några pengar. Det säger konkursförvaltaren till ATL.

  FOTO: Hälsingestintan

  I torsdags lämnade styrelsen i det mobila slakteriet Hälsingestintan in konkursansökan till tingsrätten efter det att bolaget gjort förluster på över 100 miljoner kronor under fem år.

  Styrelsens nuvarande ordförande Johan Fant kan inte säga hur stora fordringarna är i dagsläget.

  – Vi kan konstatera att bolaget gjort stora förluster månad efter månad och att pengarna nu är slut, säger han.

  Styrelsen bedömer att det skulle behövas ett kapitaltillskott på 20-30 miljoner kronor för att rädda bolaget. Vare sig nuvarande aktieägare eller möjliga externa intressenter har dock velat gå in med kapitalet och bara konkurs återstod.

  Lantbrukare blir fordringsägare

  Det innebär att lantbrukare som lämnat in djur för slakt och inte fått betalt fram till 23 maj kommer att bli fordringsägare i konkursen.

  – Det är två veckors kredit och Hälsingestintan har betalat allt som har förfallit per i går, torsdag, men klarar inte betalningarna framåt, säger Johan Fant.

  Han beklagar att det finns ett antal djurproducenter som nu kommer i kläm.

  – Jag tror att det är 5-10 stycken men indirekt kan det vara fler som lämnat in via förmedlare. Jag tror att beloppen varierar mellan 100 000 och en miljon kronor, säger han.

  Banken går först

  Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordscentralen, är det tveksamt om de bönder som levererat djur till Hälsingestintan de senaste veckorna alls får betalt.

  – Det är lite tidigt att säga men jag skulle inte tro att djurleverantörerna är prioriterade fordringsägare i konkursen eftersom det åtminstone finns en bank som ska ha betalt först, säger han.

  Trots de stora förlusterna har han gott om hopp att kunna hitta en köpare till bolaget.

  – Här finns tillgångar för ett antal miljoner och inte minst ett starkt varumärke som borde kunna vara intressant. Hur det ser ut för det övrig delarna i bolaget är för tidigt att uttala sig om, säger Mikael Kubu.

  Konkursförvaltaren kommer nu att driva styckningsdelen i bolaget vidare i någon månad i väntan på en köpare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen