Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 1999

  Halldin har tappat geisten

  Lars-Håkan Halldin lämnar jobbet som generalsekreterare åt Sveriges Grisproducenter.
  – Det finns två skäl till att jag slutar den 1 juli, säger Lars-Håkan Halldin. Det ena är att mitt eget företag AgraSweden tar alltmer tid och att Sveriges Grisproducenter bara kan ha mig anställd på halvtid – tiden räcker inte till för båda sysslorna.
  – Det andra skälet är att jag ärligt talat tappat geisten. Vi har kommit i ett nytt läge i och med bildandet av Swedish Meats. De har en bättre branschbevakning än vi. De har helt enkelt slagit mig på fingrarna. Det som vi sa skulle göras när jag tillträdde har blivit gjort och jag kan inte se vad tusan vi kan göra mera. Det som ska göras framöver kommer att uträttas i Swedish Meats och och på den privata sidan.
  Det finns för många organisationer och för mycket dubbelarbete för de allt färre producenterna, menar Halldin som på sikt ifrågasätter Sveriges Grisproducenters berättigande. Organisationen bör ombildas till att i aktiebolagsform (”ett tryne, en röst”, skojar generalsekreteraren) bli en underleverantör åt Swedish Meats och privatslakten, anser Lars-Håkan Halldin.
  – Den största besvikelsen är att vi inte haft resurser nog till att göra omvärldsanalyser för att se hur de internationella kriserna påverkar grispriserna.
  Grisproducenternas ordförande Anders Källeby konstaterar att ingen schism ligger bakom att Lars-Håkan Halldin slutar. Nu söker han en ny generalsekreterare som kan branschen, som kan administrera och föra en dialog med alla inblandade, från SLU till slakteriorganisationerna. Och svara på remisser.
  Lars-Håkan Halldins idé att omvandla Grisproducenterna till ett underleverantörs-AB vinner inte gehör hos Anders Källeby:
  – Vi har inget att leverera, det är den enskilde bondens sak.Vi ska driva på politiker, forskare och slakteriföretag så att svinnäringen lyfter. Vi släpar efter på suggsidan, där måste vi lyfta oss genom ett bättre avelsmaterial.

  Sven-Olov Lööv

  Relaterade artiklar

  Till toppen