Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Hyltebo tar över som landsbygdsminister

  Riksdagsledamoten från Hylte anser att landsbygdsfrågorna har stor tyngd i överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

   Jennie Nilsson (S) är Sveriges nya landsbygdsminister.
  Jennie Nilsson (S) är Sveriges nya landsbygdsminister. FOTO: Riksdagen och Mostphotos

  Jennie Nilsson kom in i riksdagen 2006 och var ordförande i Näringsutskottet under mandatperioden 2014 till 2018. Efter det senaste valet är hon vice ordförande i samma utskott.

  – Jag har fått, enligt min mening, ett av de absolut viktigaste politikområdena. För att Sverige ska fortsätta vara ett land som ligger i framkant så krävs det att vi tar till vara på utvecklingspotentialen i hela Sverige, sa hon vid den presskonferens som hölls efter statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.

  Jenni Nilsson har suttit i riksdagen i 12 år, och kommer från glesbygden i Hylte i gränslandet mellan Halland och Småland. Nu är hon sugen på att åstadkomma resultat som ny minister med ansvar för just landsbygden.

  – Jag vill åstadkomma politik på riktigt, säger hon till TT.

  Bad om betänketid

  Jennie Nilsson nämnde arbetet med livsmedelsstrategin och landsbygdskommittén som exempel på frågor som hanterats på det som nu blir hennes ansvarsområde under den gångna mandatperioden. Innan dess var frågorna nedprioriterade, menar hon.

  – Jag har också noterat, och är väldigt både glad och nöjd över att de här frågorna har fortsatt väldigt stor tyngd i den överenskommelse som nu är sluten mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

   Jennie Nilsson (S), mitten, tycker att hon har fått ett av de absolut viktigaste politikområdena. Till vänster Matilda Ernkrantz, ny minister för högre utbildning och forskning och till höger Amanda Lind (MP), ny kulturminister.
  Jennie Nilsson (S), mitten, tycker att hon har fått ett av de absolut viktigaste politikområdena. Till vänster Matilda Ernkrantz, ny minister för högre utbildning och forskning och till höger Amanda Lind (MP), ny kulturminister. FOTO: Jessica Gow/TT

  För TT berättar hon att hon fick frågan om hon ville bli minister för några dagar sedan.

  – Jag bad om, och fick, betänketid. Jag har funderat igenom detta noga.

  ”Innebär stort ansvar”

  Jennie Nilsson ser landsbygdsfrågorna som en blandning av flera olika områden, både infrastruktur, utbildning och näringsutveckling.

  – Det ska gå att leva, bo och utvecklas i hela Sverige, och för det krävs flera saker.

  – Jag är glad och nöjd med att det här området har en stor tyngd i januariöverenskommelsen. Det innebär ett stort ansvar som statsråd, och jag har för avsikt att fortsätta att utveckla det som påbörjats, säger Jennie Nilsson.

  Hon tror inte att det kommer att vara så omöjligt att få gehör från stödpartierna.

  – Jag har varit kommunalråd, och samverkat med både Centern, Liberalerna och också Moderaterna, berättar hon.

  Landsbygd mer i fokus

  Jennie Nilsson tycker att landsbygdsfrågorna kom mer i fokus under den förra mandatperioden. Då togs exempelvis den nya livsmedelsstrategin fram. Nu ser hon fram emot att arbeta vidare i samma anda.

  – När det gäller landsbygdfrågor ligger Centern och Socialdemokraterna ganska nära, tycker jag. Det finns mer samsyn än splittring.

  Jennie Nilsson

  Jennie Nilsson kommer närmast från posten som ordförande i näringsutskottet. Hon har tidigare varit socialdemokraternas gruppledare i näringsutskottet (2012–2014) och vice ordförande i skatteutskottet (2011–2012).

  46-åriga Jennie Nilsson, från Hyltebruk i Halland, hamnade inom politiken när kommunstyrelsens ordförande blev sjuk. Hon hoppade in som vikarie för att 2006 göra debut i riksdagen.

  Innan hon blev politiker på heltid arbetade hon som vårdbiträde.

  Relaterade artiklar

  Till toppen