Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars 2019

  Håll koll på gräsogräsen

  På Växtskyddscentralen i Alnarp ser man inga stora ogräshot inför vårbruket. 

   Gäller att vara på alearten i vår då ogräsen kan bli stora på fälten om de inte behandlas.
  Gäller att vara på alearten i vår då ogräsen kan bli stora på fälten om de inte behandlas. FOTO: Mostphotos

  – Är man bara observant på att det kan ha grott en hel del ogräs under den varma hösten 2018, och hanterar dessa klokt, ser vi inga stora problem på de arealer som ska vårsås, säger Rikard Andersson på Växtskyddscentralen i Alnarp.

  Finns det storvuxna plantor av konkurrensstarka arter, som till exempel baldersbrå och blåklint, kan dessa vara tuffa att få bort med en enkel harvning. 

  – Då kan man behöva göra en kraftigare bearbetning eller avdöda med glyfosat innan man sår, säger Rikard Andersson.

  Kan bli mycket ogräs

  I de höstsådda grödorna gäller det dock att vara på alerten i vår. Behandlades inte fälten i höstas kommer ogräsen i många fält att vara stora. Det innebär att det kommer att vara extra viktigt att vara ute i tid med behandlingarna nu i vår, menar Rikard Andersson. 

  – Många i södra Sverige gjorde någon form av ogräsbekämpning redan i höstas. Men även där måste man vara på tårna i början på säsongen för att kontrollera effekten av höstbehandlingen, säger Rikard Andersson

  Det gäller särskilt i fält med diverse gräsogräs som losta, renkavle och åkerven. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen