Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 april 2019

  Håll gårdshunden i form på gymmet

  Karlstad

  Den som tränar sin kropp varierat håller sig stark och är bättre rustad mot skador och sjukdomar. Det gäller även våra fyrbenta medarbetare – som nu kan få friskvård på Sveriges kanske första riktiga hundgym.

  – Jag har inte sett att det finns i den här formen på någon annan plats, säger Eva Elfverson Wedin, fysioterapeut på Hundfokus i Karlstad.

   I kavaletti tränar hunden både rörlighet i sina leder och balans/koordination.
  I kavaletti tränar hunden både rörlighet i sina leder och balans/koordination. FOTO: Mari Nälsén

  Oavsett om hunden vallar får, vaktar flocken mot rovdjur eller jagar för oss i skogen kan den råka ut för skador av olika slag. Om man känner sin hund väl kanske man kan se små förändringar i dess beteende, men då hundens arbetslust gör att den många gånger döljer sin smärta eller sina besvär är det svårt. Risken är att hunden ändrar sitt sätt att röra sig vilket därigenom skapar fler problem. Det är inte ovanligt att hunden verkar halt på ett ben men att den verkliga orsaken till smärtan beror på något helt annat.

  Det är då hunden behöver en fysioterapeut, en sjukgymnast. Det är samma yrkeskategori som för människor, med skillnaden att det krävs legitimation för att använda titeln när man arbetar med människor. Samma krav finns inte på den som kallar sig hundfysioterapeut.

  – För mig är det viktigt att man skiljer på dem som är legitimerade från de andra, säger Eva Elfverson Wedin.

   Bland slalompinnarna tränas rörlighet i rygg och nacke samt balans och koordination.
  Bland slalompinnarna tränas rörlighet i rygg och nacke samt balans och koordination. FOTO: Mari Nälsén

  Jobbar med både människor och hundar

  En vältränad hund med balans i rörelseapparaten råkar mer sällan ut för skador och besvär och det är just det som är poängen med ett hundgym. Hundfokus drivs av Eva Elfverson Wedin som är fysioterapeut för både människa och hund. Hon driver eget företag, Rörelse i fokus, och har genom åren hjälpt till att rehabilitera hundar som av någon anledning har problem med sin kropp.

  Idén med ett hundgym har hon haft i flera år.

  – Jag är konsult på en smådjursklinik och har genom åren träffat på många hundar som behöver rehabiliteras efter skador eller som har behövt bygga upp sin kropp av annan anledning.

   Att träna på diskokudde är en balansövning för hunden som tränar både styrka och stabilitet i bakben men också i bålmuskulatur och framben.
  Att träna på diskokudde är en balansövning för hunden som tränar både styrka och stabilitet i bakben men också i bålmuskulatur och framben. FOTO: Mari Nälsén

  En hel del av träningen kan göras hemma, men att bygga banor tar plats och kostar en del i inköp. På Hundfokus gym finns allting och dessutom en personlig tränare att tillgå.

  – Vid det första besöket finns alltid jag med för att visa hur det ska gå till, men sedan ska hunden och ägaren träna på egen hand, säger hon.

  Ersätter inte vanlig träning

  Eva Elfverson Wedin är noga med att poängtera att gymmet bara är ett komplement och inte ersätter hundens vanliga promenader eller dess specialträning.

  – En jakthund ska röra sig i skogen över stock och sten och en vallhund ska vallningstränas, men den här träningen kan exempelvis göras under tider av året då hunden inte har så mycket att göra.

  Boxertiken Käcka är sex år och en av stamkunderna på Hundfokus. Hon tränar här två till tre dagar i veckan och har blivit väldigt duktig på att skritta över kavaletti, gå slalom, trava på löpbandet eller balansera på pilatesbollar.

  – Hon älskar att gå hit, berättar Käckas ägare Eva Folkesson, som på kort tid upptäckt en hel del fördelar hos sin hund.

   Boxern Käcka balanserar vant på pilatesbollen. Hon är stamkund på Hundfokus och går på gymmet tre dagar i veckan.
  Boxern Käcka balanserar vant på pilatesbollen. Hon är stamkund på Hundfokus och går på gymmet tre dagar i veckan. FOTO: Mari Nälsén

  – Hon är piggare och gladare och väldigt lätt i sin kropp. Det är positiva tecken som är väl så viktiga om man som Käcka tränar en hel del på att söka upp personer som gömt sig i skogen, i bruksgrenen sök.

  Slocknar efter träningspasset

  Efter att Käcka har gått igenom gymmets alla delar under en timmes tid avslutar hon med tio minuter i skritt på löpbandet. Sedan lägger hon sig och slappnar av på vibrationsbädden som skakar henne till sömns. Hon snarkar högt.

  – Hon blir så trött av det här att hon sover resten av dagen, säger Eva Folkesson.

   Eva Elfverson Wedins hundgym har blivit boxern Käckas favoritställe. Träningen har gett en rad positiva effekter för den femåriga tiken.
  Eva Elfverson Wedins hundgym har blivit boxern Käckas favoritställe. Träningen har gett en rad positiva effekter för den femåriga tiken. FOTO: Mari Nälsén

  I lokalen finns också Eva Elfverson Wedins mottagning och en vattentrask, en sorts bassäng där hundarna får gå på ett rullband i vatten vilket ger skonsam träning för muskler och leder. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på typ av hund och vilken typ av skada den har och vilken sorts träning som behövs.

  Hundfokus har också viss utrustning för människor, vilket innebär att förare och hund kan träna på gymmet tillsammans.

  – I dag förstår alla människor sundheten i fysisk aktivitet och att det också gäller våra husdjur, säger Eva Elfverson Wedin.

  Bra övningar för hunden – på gymmet och hemma

  Behandling hos legitimerad fysioterapeut för hund innefattar en rad olika tekniker och behandlingar där hundens muskler, skelett och nervsystem är i fokus och kan vara både rehabilitering och friskvård.

  Tänk på att skynda långsamt! Vissa övningar tar tid för hunden att lära sig.

  • Kavaletti:

  Så går det till: Hunden går sakta framåt och lyfter benen högt över hindren

  Vad är det bra för? Här tränar hunden både rörlighet i sina leder och balans/koordination.

   I kavaletti tränar hunden både rörlighet i sina leder och balans/koordination.
  I kavaletti tränar hunden både rörlighet i sina leder och balans/koordination. FOTO: Mari Nälsén

  • Slalom:

  Så går det till: Hunden går kontrollerat genom slalompinnarna.

  Vad är det bra för? Hunden tränar rörlighet i rygg och nacke samt balans och koordination.

  • Träna på diskokudde:

  Så går det till: Till att börja med kanske hunden lockas till att stå med framtassar på kudden och får sträcka sig åt olika håll för godis. Hunden kan också stå med baktassarna på kudden och framben på golvet.

  Vad är det bra för? Detta är en balansövning för hunden som tränar både styrka och stabilitet i bakben men också i bålmuskulatur och framben. Tillräckligt stor kudde möjliggör att hunden kan sitta på kudden alternativt stå. Detta blir ytterligare en utmaning och ställer högre krav på balans och koordination.

  • Balansera på pilatesboll:

  Så går det till: Hunden kan balansera genom att stå med två framtassar på bollen och sedan kanske med alla fyra. Varför inte med baktassarna på bollen och framtassarna i marken?

  Vad är det bra för? Liknande diskokudden men är svårare för hunden. Bollen är mer instabil än kudden och därigenom svårare. Det går absolut att använda en mindre boll för att placera bakbenen på bollen. En för stor boll skulle medföra ogynnsam belastning på rygg och nacke. När hunden balanserar på en boll börjar man med att ligga eller sitta beroende på hur van och duktig hunden är. Ligga är lättast. Stegring kan vara att räcka vacker tass och så vidare. En senare stegring kan vara att skifta mellan ligg/sitt eller sitt/stå.

   Käcka avslutar en timmes träning med tio minuters skritt på löpbandet.
  Käcka avslutar en timmes träning med tio minuters skritt på löpbandet. FOTO: Mari Nälsén

  • Löpband:

  Så går det till: Löpband kan ofta ställas in i hastighet och lutning upp eller ned beroende på vad hunden ska träna.

  Vad är det bra för? Här kan hunden gångträna kontrollerat men också träna kondition i skritt och trav. Genom lutning uppåt av bandet ökas belastningen för hunden och det blir jobbigare. En lutning nedåt kan vara jobbigt det också – tänk på att gå i backe själv.

  • Vibrationsplatå:

  Så går det till: Hunden får sitta eller ligga på en bädd som vibrerar.

  Vad är det bra för? Avslappning och en sorts muskelmassage, men det går också att använda platån i direkt träning.

  Källa: Eva Elfverson Wedin

   Boxern Käcka slappnar av på vibrationsbädden efter ett tufft pass på gymmet. Hon snarkar högt.
  Boxern Käcka slappnar av på vibrationsbädden efter ett tufft pass på gymmet. Hon snarkar högt. FOTO: Mari Nälsén

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen