Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2019

  Halkan tvingade bönder att hälla ut mjölken

  Blixthalkan gjorde att tankbilen inte kom fram. Flera lantbrukare tvingades under tisdagen därför hälla ut mjölken. En av dem är Kurt Benjaminsson.

   Kurt Benjaminsson i Rabbalshede tvingades i går hälla ut över två kubikmeter mjölk då tankbilen inte kunde komma fram till hans gård på grund av blixthalkan.
  Bild 1/2 Kurt Benjaminsson i Rabbalshede tvingades i går hälla ut över två kubikmeter mjölk då tankbilen inte kunde komma fram till hans gård på grund av blixthalkan. FOTO: Privat
   Arkivbild.
  Bild 2/2 Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  I över 20 år har Kurt Benjaminsson och hans sambo Anette Olsson drivit sin mjölkgård utanför Rabbalshede i Västra Götaland. Det har aldrig varit några problem med hämtningen. Fram till i går – när blixthalkan gjorde att tankbilschauffören inte vågade köra de sista kilometerna till gården.

  – Det var bara att öppna kranen och tappa ut det i gödselbrunnen, säger Kurt Benjaminsson.

  Hur mycket mjölk handlade det om?

  – Omkring 2 400 liter.

  Tror du mjölkbilen kommer fram i morgon när det är dags för nästa hämtning?

  – Nu regnade det hela kvällen igår så det mesta av halkan är nog borta.

  Kurt Benjaminsson och Anette Olsson var inte de enda lantbrukarna som tvingades hälla ut mjölk i går.

  – Totalt handlade det om cirka 18 000 liter som vi inte kunde hämta. Hur många gårdar som drabbades har jag inte uppgifter om, säger Arlas informationschef Erik Bratthall.

  – Men så länge det inte är den egna vägen som är problemet ersätter vi alla bönder som drabbas när vi inte kan hämta mjölken.

  På onsdagen gick Trafikverket ut med en varning för extrem halka i Norrbotten och Västerbotten. Men enligt Norrmejeriers informationschef Kristina Stiernspetz har det inte varit några problem ännu så länge.

  – Vi har dubbdäck på bilarna och kör försiktigt, säger hon till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen