Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  Hagelskur slog sönder spannmål

  Bonden Emil Kjell hade klarat sig bra från årets stora torka men under måndagens oväder förstördes nästan hälften av hans areal av spannmål av hagel.

   Många kärnor har ramlat av på grund av haglet.
  Många kärnor har ramlat av på grund av haglet. FOTO: Emil Kjell

  Under måndagen skulle stora delar av Götaland få nederbörd men ovädret var förrädiskt mot många. I Småland startades flera bränder efter åsknedslag och räddningstjänst fick rycka ut på flera håll.

  Alla bränder är släckta och under kontroll men trots det kommer räddningstjänst vattenbomba flera områden så att inget blossar upp under tisdagen, det rapporterar P4 Kronoberg.

  ”Helt vitt på backen”

  Prognoserna för Jönköpings län, Västra Götland, Dalsland och Bohuslän talade om kraftiga regnskurar. SMHI gick även ut med en varning om att de stora mängderna regn kunde orsaka lokala översvämningar.

  Men trots att det kom regn på många håll i Västra Götaland så följde också kraftiga hagelskurar.

  – Jag var inte hemma under tiden då det haglade och regnade men när jag kom hem var det nästan helt vitt på backen. Många kärnor har blivit träffade av haglet och ramlat av, säger Emil Kjell, spannmålsodlare i Främmestad i Västra Skaraborg.

  Stora skador

  Området har klarat sig bra från torkan med flera lokala skurar och Emil Kjell hade förväntat sig en normal skörd. I stället blev det hagel som som skadade vetet

  – Drygt 40 procent på 50 hektar är förstört. Alla kärnor som blir träffade kommer in princip falla av och ruttna bort. Som tur var har vi försäkring så det kommer troligtvis göra att vi klarar oss men det är mycket extra jobb, säger Emil Kjell.

  LÄS OCKSÅ: Försäkring täcker inte regnskadorLÄS OCKSÅ: Jättehagel förstörde grödor för miljarder

  Till toppen