Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari

  Guteland (S) kandiderar igen

  Jytte Guteland, som bland annat engagerat sig i frågor om växtskyddsmedel, är trea på Socialdemokraternas EU-valsedel.

   Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S). Arkivbild.
  Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S). Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  I dag har de svenska socialdemokraterna fem stolar i EU-parlamentet, så med en tredjeplats på valsedeln bör Jytte Guteland sitta relativt säkert. Opinionssvängningar och personröster kan förstås ändra på det. Jytte Guteland är den enda av de fem toppnamnen som redan sitter i EU-parlamentet. Hon har en ordinarie plats i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Där har hon bland annat jobbat med hållbar användning av växtskyddsmedel och biodrivmedel.

  På första plats på S-listan inför EU-valet den 26 maj står tidigare migrationsministern Heléne Fritzon, följd av Johan Danielsson som är LO-förbundens kandidat. Efter Jytte Guteland kommer Erik Bergkvist, regionalpolitiker i Västerbotten och Evin Incir som jobbar med internationella frågor i partiet.

  Med EU-valsedlar fastställda för fyra av de nio svenska partier som har plats i EU-parlamentet i dag ser det ut som om det blir många nya EU-parlamentariker från Sverige. Moderaterna har bytt ut hela sitt lag och Kristdemokraterna har också bara nykomlingar på sin valsedel. Centerpartiet toppar däremot med sin nuvarande ledamot, Fredrick Federley. Besked från övriga partier väntas under februari.

  Relaterade artiklar

  Till toppen