Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september

  Tungt journalistpris för ”Terrorn mot bönderna”

  Göteborgs-Postens reporter Michael Verdicchio fick i går ett tungt journalistpris för sin granskning av militanta djuraktivister, ”Terrorn mot bönderna”.

   GP:s reporter Michael Verdicchio har fått det tunga journalistpriset guldspaden för sin granskning av hur vissa djuraktivister jobbar.
  GP:s reporter Michael Verdicchio har fått det tunga journalistpriset guldspaden för sin granskning av hur vissa djuraktivister jobbar. FOTO: Anna Svanberg

  Varje år delar föreningen Grävande journalister ut åtta guldspadar till journalister ”som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till” som det står i reglerna.

  I går fick Göteborgs-Postens reporter Michael Verdicchio det för sin granskning om djuraktivister. Artikelserien fick namnet ”Terrorn mot bönderna.”

  – Det är det ultimata kvittot på att man gör avtryck. Polisen tar den här typen av brott på allvar numera, säger Michael Verdicchio till den egna tidningen efter vinsten.

  Han lyckades bland annat via nätet kartlägga vilka i de militanta grupperna som spred hot och organiserade brott. Publiceringarna skedde i början av 2019 och fick ett stort genomslag – ända upp på regeringsnivå. De ledde också till att Sveriges största vegomässa fick ställas in sedan det kom fram att det fanns en koppling mellan aktivisterna och några av arrangörerna.

  – Det känns riktigt kul att vinna. Det var fruktansvärda historier som lett till att polisen numera tar den här typen av brott på allvar. Det är en upprättelse för alla barnfamiljer som får intrång mitt i natten och sina gårdar vandaliserade, säger Michael Verdicchio till GP.

  Reportageserien ”Terrorn mot bönderna” hittar du här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen