Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november 2019

  Gruvbolag drar tillbaka planer på mineralletning

  Gruvbolaget Rolling Road Resources har lagt ner sina planer på att hitta värdefulla mineraler i Småland.

  Markägaren Björn Dahlén är lättad, men kräver ett nytt regelverk inför framtiden:

  – Ersättningsnivåerna vid markintrång måste höjas.

   Björn Dahlén, arkivbild.
  Björn Dahlén, arkivbild. FOTO: Fredrik Loberg

  I början av 2019 fick brittiska Rolling Road undersökningstillstånd på ett 50 000 hektar stort område i Småland. Myndigheten Bergsstaten motiverade sitt beslut med att sökandet kan resultera i fynd av guld, silver, kobolt, koppar, zink, bly och nickel. Många av de 1 995 berörda markägarna i kommunerna Vetlanda, Uppvidinge, Hultsfred, Högsby och Nybro har varit oroliga. En av dem är Björn Dahlén i Ideboås mellan Älghult och Grönskåra.

  – Det känns skit att på det här sättet upptäcka att man inte äger sin mark på riktigt, förklarade han i ATL i mars i år.

  Överklaganden från Björn Dahlén och ett stort antal andra markägare har fått avslag i förvaltningsrätten. Men i höst har plötsligt Rolling Road självmant gett upp sina planer. På gruvbolagets egen begäran beslutade Bergsstaten att undersökningstillståndet skulle upphöra den 9 november.

  Björn Dahlén känner lättnad över beskedet, men också förvåning.

  – Om bolaget inte ville genomföra undersökningarna hade de bara kunnat låta det treåriga tillståndet löpa ut. De hade inte behövt aktivt begära att få det återkallat, säger Björn Dahlén.

  – Vi vet inte vad som ligger bakom gruvbolagets beslut att dra sig ur.

  – Processen har kostat alla inblandade mycket tid och pengar, i och med alla överklaganden och yttranden.

  Dubbelt engagerad

  Björn Dahlén har lagt ner många timmar på att formulera protester. Både som enskild markägare och i egenskap av ordförande i Ideboås samfällighetsförening, vars åtta medlemmar äger skog tillsammans.

  – Risken för att en gruva skulle öppna just på vår mark har jag upplevt som väldigt liten. Både jag och mina grannar känner ändå lättnad att den här osäkerheten är över, säger Björn Dahlén.

  Genom processen kring undersökningstillståndet har han insett vilka stora rättigheter ett prospekterande gruvbolag har i Sverige.

  – När det i framtiden kommer att letas efter mineraler, för att exempelvis batteritillverkning, så måste det utgå skälig ekonomisk kompensation.

  – Ersättningsnivåerna, både till staten och till markägare, är skrattretande låga säger Björn Dahlén.

  Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost, anser också att den ekonomiska kompensationen i samband med markintrång måste ses över. Han efterlyser även tydligare krav på prövningar av miljöbalken när undersökningstillstånd utfärdas.

  LRF har upplevt en stor oro bland många markägare i Småland, på grund av det brittiska bolagets planer på att söka efter mineraler.

  – Bolaget tog nog intryck av det stora motståndet. Kanske var det därför man självmant drog tillbaka sin ansökan så snabbt. Det är i alla fall mitt intryck av det som hänt, säger Håkan Lundgren.

  ATL har utan att lyckas sökt ansvarig för bolaget Rolling Road Resources.

  Undersökningstillstånd ger rätt till kartläggning

  Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger ensamrätt, även i förhållande till markägaren, att kartlägga berggrundens egenskaper. Syftet är att ta reda på om det finns en fyndighet inom det aktuella området och hur den i så fall är beskaffad, hur stor den är och om den är brytvärd. Tillståndet ger också företräde till den eventuella fyndigheten.

  Undersökningsarbetet sker oftast i flera steg och består till exempel av provtagning av hällar och mark samt mätningar med olika typer av instrument. När ett intressant område ringats in, sker borrningar. Den som beviljats ett undersökningstillstånd måste göra en arbetsplan för arbetet.

  Källa: Bergsstaten

  Relaterade artiklar

  Till toppen