Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari

  Grupperna viktiga för lobbyister

  För en lobbyorganisation är en egen tvärpolitisk grupp ett kap. Att få en är ett lobbyarbete i sig.

   EU-parlamentet i Strasbourg.
  EU-parlamentet i Strasbourg. FOTO: Fredrik Persson / TT

  Att ha en plattform inne i EU-parlamentet är lockande för många intresseorganisationer. Att vara en del av en tvärpolitisk grupp ger en stadig och direkt kontaktlinje till EU-parlamentariker.

  Den halvofficiella prägeln ger också extra trovärdighet till de deltagande organisationerna.

  – Det ger oss en tyngd som klassisk lobbyism inte skulle ge, säger Delphine Dupeux, ansvarig för parlamentsrelationer på European Landowners’ Organization, där Sveriges Jordägareförbund ingår.

  ELO driver tillsammans med de europeiska jägarförbundens paraplyorganisation FACE, där Svenska jägareförbundet är medlem, sekretariatet för den tvärpolitiska gruppen om biologisk mångfald, jakt och landsbygd. Organisationerna föreslår vilka ämnen som ska tas upp och sköter administration och logistik kring möten och evenemang.

  – Vi är pelarna och EU-parlamentarikerna är taket, beskriver Delphine Dupeux arrangemanget.

  Tyngre än någonsin

  ELO:s grupp är en av de äldsta tvärpolitiska grupperna. De har lyckats få parlamentets stöd varje ny mandatperiod sedan 1985.

  Alla som vill ha samma möjligheter är inte lika framgångsrika. Efter det senaste EU-valet kampanjade ett antal bondeorganisationer förgäves för att en grupp för boskap och boskapsproduktion skulle bildas. Bland andra Copa Cogeca, där LRF är med, ville ha ett forum för att i EU-parlamentet bekämpa ”fake news” om djurproduktion och öka förståelsen för djurproducenters villkor.

  Till vinster som redan hämtats hem tack vare den tvärpolitiska gruppen räknar ELO att frågan om konflikten mellan de stora rovdjuren och människor stigit på den politiska dagordningen. EU-kommissionens höjda miljö- och klimatambitioner, Cap-reformen och EU-parlamentets tyngre roll som beslutsfattare gör nyttan med en tvärpolitisk grupp större än någonsin, enligt Delphine Dupeux.

  – Den har aldrig varit så viktig.

  Den tvärpolitiska gruppen om biologisk mångfald, jakt och landsbygd tillhör de som har de starkaste uppenbara kopplingarna mellan lobbyorganisationer och EU-parlamentariker. Det gör samarbetet öppet och översiktligt, hävdar Delphine Dupeux.

  – Det är inte ett ekosystem av 100 olika organisationer och sponsorer.

  Den tvärpolitiska gruppen om biologisk mångfald, jakt och landsbygd

  Gruppens uttalade syfte är att vara en plattform för diskussioner kring naturvård, hållbar jakt och hållbar förvaltning av landsbygd och kulturarv.

  Enligt medlemslistan har den 134 medlemmar. Svenska parlamentariker på listan är Charlie Weimers (SD), Jessica Polfjärd (M), Jörgen Warborn (M) och numera avgångne Fredrick Federley (C).

  LÄS OCKSÅ: Påverkan under radarn i EU-parlamentet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen