Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2017

  Grundvattnet har sjunkit med 30 centimeter

  Den långvariga torkan i delar av landet ställer till det för djurbönderna. På sina håll räcker betena inte längre till.

  – Vi har till och med torksprickor i åkermarksbetena, säger Ingrid Sommar, mjölkbonde på Svånö gård intill Mälaren.

   Jörgen Olsson och hans son Joakim är tredje och fjärde generationen på gården i norra Kvinneby.
  Bild 1/2 Jörgen Olsson och hans son Joakim är tredje och fjärde generationen på gården i norra Kvinneby. FOTO: Dan Birgerson
   Torkan i delar av Sverige ställer till det för både grödor och djur.
  Bild 2/2 Torkan i delar av Sverige ställer till det för både grödor och djur. FOTO: Kerstin Davidson

  Enligt SMHI har nederbörden under 2017 varit mindre än normalt i större delen av Sverige. Så här långt under juli har det regnat mer än normalt i Skåne, Blekinge och större delen av Norrland men under eller mycket under det normala i resten av landet.

  – Vi hade ingen vårflod alls i Mälaren i år och enligt en granne har det inte regnat mer än 40 millimeter totalt sen tidigt i våras, berättar Ingrid Sommar, som driver ekologisk mjölkproduktion med cirka 140 mjölkkor ett par mil utanför Västerås.

  – Det är bekymmersamt med betena, inte bara med naturbetena utan även med åkermarksbetena för mjölkkorna, säger hon.

  Börjar stödutfodra

  Gårdens mjölkkor får redan lite extrafoder och i slutet av veckan kan det bli aktuellt att även börja stödutfodra en del av de andra djuren.

  – Den första vallskörden fodrar vi redan av, den var bedrövligt dålig. Den andra var också dålig och nu växer ingenting. Men vi tror att det kommer att lösa sig, säger Ingrid Sommar.

  – Samtidigt verkar det som att det är slaktköer redan nu. När jag ringde i fredags och slaktanmälde 12 kor sa de att det kommer att dröja.

  Färska siffror från SGU

  Enligt en färsk sammanställning från Sveriges geologiska undersökning, SGU, är dessutom grundvattennivåerna fortsatt låga i nordöstra Götaland, hela Svealand och sydöstra Norrland.

  I större delen av landet har nivåerna i de små grundvattenmagasinen sjunkit med omkring 30 centimeter den senaste månaden.

  – Till skillnad mot förra sommaren, då det främst var Blekinge, Kalmar, Öland och Gotland som hade låga grundvattennivåer, är det i år större och andra områden som drabbas, säger Nils Ohlanders, statsgeolog på SGU.

  – De främsta orsakerna till de låga grundvattennivåerna är två vintrar med väldigt lite nederbörd. Hur mycket det regnar på sommaren är inte lika viktigt för grundvattenbildningen.

  Bättre på Öland

  Mjölkbonden Jörgen Olsson i norra Kvinneby på Öland har än så länge inga problem med vattnet.

  Annat var det förra året. Då sinade hans brunnar och under ett par höstmånader tvingades han köpa vatten av kommunen.

  – Ännu är det ingen fara, men vi får väl se om en månad eller två, säger han.

  Till skillnad från Västmanland har Öland fått en del regn under juni och juli och därmed fick Jörgen Olsson en bra andra vallskörd förra veckan.

  – Normalt brukar här vara avbränt vid den här tiden, men just nu är det grönt på Öland, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen