Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti 2018

  Markant försäljningsökning av grovfoderutdrygare

  Försäljningen av grovfoderutdrygare ökar kraftigt i spåren av den svaga skörden. Uppmaningen från fodertillverkarna är att inventera gårdens behov och börja komplettera foderstaten redan nu innan fodret tagit slut.

   Kajsa Öhman, produktchef för nötfoder på Lantmännen Lantbruk.
  Kajsa Öhman, produktchef för nötfoder på Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lantmännen Lantbruk

  Bristen på grovfoder har satt fart på försäljningen av fiberrika kraftfoder. Hos Lantmännen Lantbruk har utvecklingen varit explosionsartad, enligt Kajsa Öhman, produktchef nötfoder.

  – Den volymökning vi sett i sommar är enbart på grovfoderartiklar medan övrigt sortiment ligger konstant, säger hon.

  Det handlar om produkten Komplett Grov som är riktad mot mjölkande kor. Komplett Grov har funnits länge och var med under torkan 1992. Galant Grov är ny på marknaden och har en annan näringssammansättning och går främst mot växande djur och får.

  – Sedan är det många som mixar lite beroende på fodersituationen på gården, säger Kajsa Öhman.

  Olika behov ute på gårdarna

  Lantmännen har under sommarmånaderna ökat försäljningen av Grovartiklarna från noll till 12,5 procent av den totala nötfodervolymen.

  Också Swedish Agro noterar en markant uppgång i efterfrågan på grovfoderutdrygare och har börjat importera lucernpellets från Frankrike för att få till fiberrikt foder.

  – Första båten med pellets kom in för tio dagar sedan. Vi har inte blandat i lucernmjöl i fodret till nöt på många år, säger Marjo Lando, produktchef foder och tillskott nöt på Swedish Agro. Hon bekräftar att efterfrågan varit markant stigande under sommaren.

  Utöver de vanliga mixerna med färdigfoder har Swedish Agro också möjlighet att skräddarsy foderlösningar ned på gårdsnivå.

  – Behoven är olika ute på gårdarna. En del har fått ihop halm, en del har lite grovfoder medan andra knappt har någonting, Vi frågar vad du har hemma, vad du behöver och sedan tillverkar vi det, säger Marjo Lando.

  Conny Kalmteg, försäljningschef för foder på Swedish Agro, framhåller vikten av att lantbrukaren ser över sin foderstrategi så tidigt som möjligt.

  – Börja med utdrygaren redan nu även om du har foder som räcker fram till nyår. Det funkar inte att komma då, utan anpassa fodret redan nu efter vad du har hemma, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Professor: Stora investeringar krävs i svenskt lantbrukLÄS OCKSÅ: Annorlunda säsong i år för maskinstationen

  Relaterade artiklar

  Till toppen