Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj

  Höstgödsling ger kornet en extra skjuts

  Borgeby.

  Höstkorn som gödslades med fosfor, kalium och mangan i höstas har utvecklats bättre i Gropens demoodling på Borgeby Fältdagar.

  På inställda Borgeby Fältdagar är Gropen i år bara ett smalt dike, men demonstationsodlingen visar på intressanta skillnader på höstkorn som gödslats och som inte gödslats på hösten.

  – Rutorna med höstkorn är väldigt tydliga, säger Emma Hjelm på Greppa Näringen.

   Gropen blev bara ett dike på Borgebys inställda fältdagar 2020.
  Gropen blev bara ett dike på Borgebys inställda fältdagar 2020. FOTO: Torbjörn Esping

  Höstkornet växer på mellanlera med ett fosfortal i en relativt svag klass III och det i kombination med en blöt vinter kan vara en del i förklaringen.

  Mangan, som också tillfördes vid sådd i det frodiga höstkornet, kan även spela in i en god övervintring. Speciellt då pH-värdet är cirka 7 respektive 8 i rutorna.

  Bättre rotsystem

  På ena sidan gropen har höstkornet grundgödslats med NPK 8-10,5-20. Där har plantorna bättre rotsystem med en rejäl rotgenomvävnad som kunnat komma åt vattnet som funnits i profilen den här torra våren. Plantorna är frodigare, mer bestockade och på väg mot axgång.

  På andra sidan är plantorna ämligare och fortfarande i stråskjutningsfasen. Höstkornet är väsentligt lägre med gula och lila strån. Rotsystemet är mindre och inte så djupt.

   Gropen blev bara ett dike på Borgebys inställda fältdagar 2020. Gunilla Frostgård från Yara berättade om resultatet av höstgödslat höstkorn.
  Gropen blev bara ett dike på Borgebys inställda fältdagar 2020. Gunilla Frostgård från Yara berättade om resultatet av höstgödslat höstkorn. FOTO: Torbjörn Esping

  – Just i det här fallet är skillnaden exceptionellt stor, så här mycket har vi nog inte sett i fält tidigare, säger Gunilla Frostgård, chefsagronom på Yara, som framhåller att en balanserad höstgödsling med fosfor och mangan är särskilt viktig i jordar med högt pH-värde som annars fastlägger fosfor.

   Gunilla Frostgård från Yara och Emma Hjelm från Jordbruksverket står i höstkornet som verkligen tillgodogjort sig höstgödsling.
  Gunilla Frostgård från Yara och Emma Hjelm från Jordbruksverket står i höstkornet som verkligen tillgodogjort sig höstgödsling. FOTO: Torbjörn Esping

  I Yaras försök har man sett en genomsnittlig skördeökning på cirka 700 kg per hektar med YaraMila Höst i höstkorn.

  En snackis inom växtodlingen i år har varit det faktum att det nästan inte regnat alls. Lerorna har djupa sprickor, och man befarar att både höst- och vårgrödor ska ta stryk.

  Men gropen i Borgeby, vars dike skär genom både sandjord, mellanlera och högsta bördiga skånska leran, visar att det finns fukt i marken.

  – Bänder man fram lite jord så ser man att det är fukt ganska högt upp, i sandjorden är det rätt så torrt men ändå lite fukt där innanför, säger Emma Hjelm och visar med sin morakniv.

  Längtar efter kväve

  Men även om grödorna ser fina ut, så längtar de efter kväve, ett kväve som ska komma ned till rötterna med regn. Ett regn som låter vänta på sig.

  – Men visst påverkar det, vi ser det i våra nollrutemätningar här i Skåne att det är hämmande för kväveupptaget just nu. Det relativt kalla vädret under våren påverkar också ett lågt kväveupptag.

  Det behövs regn?

  – Jo, visserligen har det kommit lite nu, men det är stort behov fortfarande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen