Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november 2016

  Grönt ljus för tillväxtreglerande medel

  Ytterligare ett tillväxtreglerande medel har godkänts. Nu finns en handfull preparat att använda i stråsäd och försäljningen av dem har ökat något de senaste åren.

  FOTO: Mostphotos

  Det tillväxtreglerande medlet BASF Cycocel Plus fick förnyat produktgodkännande och ett nytt registreringsnummer av Kemikalieinspektionen i september.

  Det har tidigare varit godkänt för stråförkortning i odlingar av råg och gräsfrö. Nu har det utökats till att gälla även vete, rågvete och havre.

  En handfull medel

  Det finns nu en handfull stråförkortningsmedel på den svenska marknaden.

  – Det är positivt att vi får ett preparat till att välja på när det gäller tillväxtreglering, och ett som har en lite annan profil än de andra också, säger Dag-Henrik Larsson, vice ordförande för Spannmålsodlarna och fortsätter:

  – Det är bra för konkurrensen att det finns flera preparat som kan åstadkomma samma sak.

  Tidigt under säsongen

  Cycocel Plus har ett kort behandlingsfönster och används tidigt under växtsäsongen, när grödorna är i stadie 25-32, och kan ofta samköras med ogräspreparat.

  I det avseendet blir den en konkurrent till Moddus Start som också kan användas tidigt. Precis som tillväxtregleraren Terpal, som fick förnyat godkännande 2014, går den att använda vid lägre temperaturer än till exempel Moddus M och Trimaxx.

  Grödan är torkstressad

  Generellt ska det vara en god tillväxt i grödan för att använda tillväxtreglerare.

  – De här äldre preparaten, Cycocel Plus och Terpal, fungerar inte bra om grödan är torkstressad, då får man bara en negativ effekt, säger Lars Johansson på Växtskyddscentralen i Skara.

  När det är motiverat att använda tillväxtreglerande medel är inte solklart.

  Försök med några av medlen har pågått i tre år i Sverige.

  – Tyvärr har vi inte fått någon kraftig påverkan på bestånden, typ häftiga skyfall under sommaren, då man vet att riskerna uppstår. Vi har inte fått någon liggsäd i de här nio försöken, så därför har vi inte riktigt fått testa dem som önskat, säger Lars Johansson och fortsätter:

  – Det är väldigt svårt att göra kalkyler på det här. Det är först när en gröda går omkull det kan bli kostsamt, dels i form av skördebortfall, men också försvårad tröskning med högre vattenhalt, slitage och annat. Det är oerhört svårt att göra bedömningar av, hur ofta det inträffar.

  Andra effekter

  De har ännu inte kunnat påvisa några större skördeeffekter av att använda medlen.

  – Förutom kortare och kraftigare strå talas det om andra effekter som bättre rotsystem och fler skott – men vi har inte kunnat visa några signifikanta skördeförändringar i försöken.

  Enligt statistik från SCB har försäljningen av tillväxtreglerande medel ökat något varje år mellan 2011 och 2015.

  Oro bland krukväxtodlare

  I och med det nya godkännandet får Cyclocel Plus inte användas till prydnadsväxter, till exempel julstjärnor, efter 31 mars 2018 eftersom företaget valt att inte ansöka om godkännande för det.

  – Det är en väldig oro bland krukväxtodlarna för det. Odlarna har tillgång till några andra preparat, men inget som är lika lättanvänt och som fungerar i alla slags krukväxter. För dem är det ett jätteproblem och vi håller på att leta alternativ inom Minor use-projektet, säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF.

  Det utökade godkännandet för Cycocel Plus kommer sent, preparatet ska fasas ut om några år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen