Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli 2016

  Grönsaksrester ska bli kålpulver

  När kålväxter skördas rensas tusentals ton restprodukter bort. Nu satsar forskare på att kunna ta tillvara svinnet.

   Nu testas om resterna som blad och stock från broccoli kan tas till vara för att minska matsvinnet.
  Nu testas om resterna som blad och stock från broccoli kan tas till vara för att minska matsvinnet. FOTO: Mostphotos

  Det är stockar, blad och grönsaker som sorteras bort som står för ett stort svinn i bland annat kålodlingen. I forskningsprojektet ”Använd hela växten” undersöks om det går att ta till vara och göra nya produkter av resterna. En aktuell grönsak i projektet är broccoli där bara huvudet tas tillvara

  – Resten som finn kvar på plantan används inte. Vi vill gärna att man ska utnyttja mer av det som produceras, säger Marie Olsson, professor i trädgårdsvetenskap vid SLU i Alnarp, till Radio Halland.

  Forskarna ska bland annat undersöka olika sätt att bereda grönsaksresterna. Bland annat vill man testa att göra kålpulver. Tänkbara användningsområden kan vara i bageriprodukter, soppor, müsli, smoothies och pasta. Kålväxter har också ett rikt innehåll av fibrer, vitamin C, glukosinolater och karotenoider.

  Projektet finansieras av Tillväxt Trädgård och leds av SLU i samarbete med SP Food and Bioscience, Göteborg, JTI i Lund samt odlaren Bertil Ericsson i Harplinge som odlar grönkål och broccoli.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen