Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2018

  Norrbottensvinter inget problem för deras grönsaksodling

  Långt upp i norr, i Nikkala, ett stenkast från Bottenviken där finska gränsen bara är en mil bort odlar far och son Albrecktson tomater, sallad och örter även när vinden viner kring växthusen och termometern visar på minus 25.

   ... som bara ligger någon mil från gränsen till Finland.
  Bild 1/2 ... som bara ligger någon mil från gränsen till Finland. FOTO: privat
  Bild 2/2

  1991 byggde Stockholmaren Mikael Albrecktson ett 1500 kvadratmeter stort växthus i Nikkala där han valt att slå sig ned efter att ha gått en ettårig trädgårdsutbildning vid Forslunda i Umeå. Efter det blev det tomater för hela slanten.

   55 ton tomater skördas årligen. Säsongen varar mellan vecka åtta och vecka 45.
  55 ton tomater skördas årligen. Säsongen varar mellan vecka åtta och vecka 45.
   Norrskenssallad drivs av Jonatan Albrecktsson som byggde nytt växthus för två år sedan.
  Norrskenssallad drivs av Jonatan Albrecktsson som byggde nytt växthus för två år sedan. FOTO: privat

  Plantorna importeras från Finland och växer på bra under vårveckorna när ljuset gradvis kommer tillbaka. Under sommaren skördas tomaterna och skörden fortsätter så länge ljuset räcker till i vecka 45. Förutom vanliga, röda tomater odlas även körsbärs- och kvisttomater.

  Nya sorter

  – Vi provar några nya sorter varje år för att hitta goda tomater, som ger bra skörd, är friska och växer på ett sätt som fungerar, säger Mikael Albrecktson och berättar att tomaterna är konventionellt odlade medan företagens andra produkter är ekologiska.

  – Ekotomater ger en betydligt lägre skörd och det är kunderna inte villiga att betala för.

  1998 byggdes ytterligare ett växthus och Mikael Albrecktson började odla ekokryddor, tanken var till en början också att dra upp egna tomatplantor från frö men han insåg efter några försök att lönsamheten blev för dålig.

  Byggde eget

  Jonatan Albrecktson fyller snart 30. Han har vuxit upp i växthuset och jobbat från unga år under lov och helger. Han gillar arbetet och efter några år på villovägar ville han flytta hem men däremot inte jobba för sin pappa. För två år sedan startade han istället företaget Norrskenssallad och byggde ett eget växthus på 500 kvadratmeter.

   Ljus i vintermörkret
  Ljus i vintermörkret
   Ljus i vintermörkret. 150 ton pellets går åt per år för att odlingarna ska ha det ljust och varmt...
  Ljus i vintermörkret. 150 ton pellets går åt per år för att odlingarna ska ha det ljust och varmt... FOTO: privat

  Förutom den givna produkten – sallad, drivs även kryddor upp. Både sallad och kryddor säljs krukade. Produkterna är KRAV-certiferade och säljs främst till butiker i de närliggande kommunerna.

  – Vi hade odlat sallad i mindre skala och jag hade sett potentialen, det fanns stor efterfrågan på ekologisk kruksallad berättar han.

  Pellets

  I det specialbyggda växthuset växer sallladen och kryddorna året runt. Det krävs både värme och ljus och hela anläggningen värms med pellets.

  Totalt går det åt 150 ton pellets om året för att värma de tre växthusen. I åretrunthusen finns en energisparväv som håller värme och ljus kvar kring plantorna,

  – Det går på automatik, berättar Jonatan Albrecktson. Hela anläggningen är datorstyrd och reglerar värme, bevattning, belysning och energisparväv.

  Samåker med mjölken

  Produkterna säljs i butiker från Kiruna i norr till Piteå i söder och ett problem de inte är ensamma om är de höga transportkostnaderna så avstånden är betydligt längre än på sydligare breddgrader.

  – Vi har ett ganska bra avtal med Norrmejerier där vi samtransporterar med 27 andra lokala producenter, berättar Mikael Albrecktson.

   ... och nya humlor som kommer med jämna mellanrum för att hela tiden kunna pollinera.
  ... och nya humlor som kommer med jämna mellanrum för att hela tiden kunna pollinera.
   Jonatan och Mikael Albrecktson driver två företag i ett i Nikkala...
  Jonatan och Mikael Albrecktson driver två företag i ett i Nikkala...

  Norrskenstomat

  Ägare: Mikael Albrecktson

  Ålder: 57

  Bolagsform: Enskild firma

  Anställda: Två säsongsanställda och Mikael själv

  Omsättning: 2 miljoner kronor

  Vinst: omkring 300 000 kronor årligen

  Norrskenssallad

  Ägare: Jonatan Albrecktson

  Ålder: 30

  Bolagsform: enskild firma

  Anställda: två heltider och Jonatan själv (dock hjälper medarbetarna till vid behov i båda verksamheterna)

  Omsättning: 1,5 miljoner kronor

  › omkring 300 000 kronor.

  Tre tips:

  1, Odla olika sorter/ kulturer för att sprida riskerna ochse vad man kan satsa mer på.

  2, Skaffa bra kunskap om olika kulturer, och ha bra kontakt med odlingskonsulenter, specielltnär det gäller ekologisk odling är det viktigt.

  3, Ha bra koll på marknaden/efterfrågan till kund, kan variera år till år.Viktigt att ha bra kontakt med butiker/restauranger/grossister.

  Relaterade artiklar

  Till toppen