Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2019

  Ekologisk grönsaksodling hämmas av nya ekoförordningen

  Kravodlad svensk sallat i kruka får odlas i två år till och andra växthusgrönsaker i elva år till.

  – Sedan EU började diskutera den nya ekoförordningen har Sverige inte samma utveckling för växthusgrönsaker som för övriga grönsaker, säger Marcus Söderlind, LRF Trädgård.

   ”De som odlar i avgränsad bädd och gjorde det före förordningen kan odla i tio år till efter att den träder i kraft”, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation.
  ”De som odlar i avgränsad bädd och gjorde det före förordningen kan odla i tio år till efter att den träder i kraft”, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation. FOTO: Daniel Malmberg

  Den nya ekoförordningen, som ska träda i kraft 1 januari 2021, leder till att all ekologisk växthusodling måste ske direkt i marken och att eko-sallat i kruka förbjuds.

  Överenskommelsen nåddes den 28 juni 2017 och förordningen antogs i maj 2018.

  – Även om marknaden för ekologiska grönsaker bara växer så är det många växthusodlare som inte vågat ställa om under de åtta år den nya förordningen diskuterats. Det har rått för stor osäkerhet om vad som kommer att gälla, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s Trädgårdsdelegation.

  Han påpekar att det inte gjorts lika stora investeringar i ekologisk grönsaksodling som för konventionell odling.

  Många speciallösningar

  Anledningen till att EU ville göra om ekoförordningen från grunden var att det funnits ganska många olika speciallösningar i olika länder och att den därmed hade blivit lite tandlös.

  – Grundprincipen ska nu vara att växtnäringen kommer från marken vid ekologisk odling. Men det blir lite annorlunda när man odlar i växthus, då använder vi andra system, säger Marcus Söderlind.

  En del svenska odlare anar också att det smugit sig in en del affärsmässiga intressen i den nya förordningen.

  – Efter hand har jag börjat förstå att det ligger en hel del handelspolitik i det här. Spanjorerna tycker helt enkelt inte att man ska odla i växthus. De tycker att de istället kan förse hela Europa med grönsaker vintertid, förklarar Marcus Söderlind.

   Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation, har själv en ekologisk tomatodling i Habo, Västergötland.
  Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation, har själv en ekologisk tomatodling i Habo, Västergötland. FOTO: Daniel Malmberg

  Undantag i Sverige

  Sverige, Finland och Danmark har dock fått ett undantag som innebär att vi får odla ekologiska grönsaker i avgränsade bäddar i växthus i tio år efter det att ekoförordningen träder i kraft 2021. Men det gäller bara den areal som var certifierad för ekologisk odling den dag överenskommelsen nåddes, den 28 juni 2017.

  – De som börjar odla idag måste utgå från en markbädd. Det kan bli ganska knepigt om man har ett växthus med betonggolv eller grusade ytor, konstaterar Marcus Söderlind.

   

  Försäljningen ökar

  Ökningstakten för den ekologiska marknaden i Sverige är lägre än tidigare, men försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 4 procent mellan 2017 och 2018. Ekoandelen av den totala livsmedelsförsäljningen uppgick till 9,6 procent, en ökning med 0,3 procentenheter från 9,3 procent 2017. Totalt såldes ekologiska livsmedel för 28,8 miljarder kronor 2017. Det är en ökning i värde med 1,1 miljarder kronor jämfört med 2017.

  Källa: Ekoweb.nu

  Skydd för konsumentens intressen

  ”Denna förordning stödjer sektorns framtida tillväxt. Nu har alla 2,5 år på sig att anpassa sig till den nya lagstiftningen och det ramverk som är utformat för att skydda den europeiska konsumentens intressen.”

  EU:s jordbrukskommissionär, Phil Hogan, i ett pressmeddelande efter beslutet om den nya ekoförordningen i maj 2018

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen