Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2018

  Grönsaksodlare jublar efter prisrusning

  Grönsakspriserna har ökat mest av livsmedelskategorierna i den kartläggning som SCB gjort på uppdrag av ATL.

  – Vi har aldrig haft så höga priser som nu. De har fördubblats, säger grönsaksodlaren Per Söderlund.

   Per Söderlund är vitkålsodlare på Stockagården i Västergötland, och har aldrig upplevt så höga vitkålspriser som i dag.
  Per Söderlund är vitkålsodlare på Stockagården i Västergötland, och har aldrig upplevt så höga vitkålspriser som i dag. FOTO: Stockagråden

  Sedan 45 år tillbaka är Per Söderlund vitkålsodlare på Stockagården i Källby, Västergötland.

  – Vi har aldrig tidigare haft så höga vitkålspriser som nu. De har fördubblats på konsumtionskål efter vitkålsbrist till följd av torkan. I fjol fick vi 3,10 kronor per kilo vitkål och i dag omkring 6 kronor. Det kompenserar väl de kostnadsökningar vi haft efter torkan, säger en nöjd Per Söderlund till ATL.

  Prisuppgångar ger bra år

  Han tror att en del grönsaksodlare haft ett bra år tack vare prisuppgångarna. Blomkålspriserna har till exempel också varit relativt höga. Och potatispriserna har gått upp 50 procent under hösten.

  – Men det finns några undantag och det är de som inte klarade av sin bevattning i somras. Då blir det genast sämre. Men vi har bra bevattningsmöjligheter genom Vänern, säger Per Söderlund.

  Hans vitkålsskörd blev trots det sämre i år än i fjol. Årets skörd uppgick till 1 650 ton jämfört med 2 000 ton förra året, ungefär 80 procent av 2017 års utfall. Uppåt 800 ton av årets skörd säljs till konsumtionsmarknaden, till exempel matbutiker, resten går till industriproduktion.

  Per Söderlund tycker dock att handelns prispåslag ibland är orimligt höga.

  – Vi får 6 kronor kilot, medan en mataffär kanske tar 17 kronor kilot. Som producent kan det ibland kännas lite orättvist.

  Inte beredda att betala mer

  ATL har tidigare berättat att Svensk Dagligvaruhandel anser att dagens matpriser ligger rätt. Konsumenterna är troligen inte beredda att betala mer, hävdar organisationens chefsekonom Daniel Liljeberg.

  Samtidigt konstaterar Livsmedelsföretagen att priserna på svensk mat bör höjas med i genomsnitt 5 procent, efter att råvarukostnaderna ökat med i snitt 10 procent efter torkan.

  Att just råvarukategorin grönsaker haft störst prisökningar beror dock inte bara på torkan, utan även på förändrade konsumentbeteenden, enligt Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

  – Det finns generellt en större efterfrågan på exklusivare grönsaksutbud i dag. Numera kanske man köper Romanticatomater för 80 kronor kilot, medan vi för 20 år sedan vanligen handlade ”konventionella” tomater till mycket lägre priser, säger han och tillägger att råvarupriserna generellt ökat senaste tio åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen