Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari

  Mångsidighet och fantasi krävs av grönsaksodlare i norr

  Smedsbyn.

  Katarina Larsson i Smedsbyn är en av få som driver grönsaksodling i Luleåtrakten. Detta trots att efterfrågan på lokalproducerade livsmedel stadigt ökar i regionen.

  – Säsongen är kort på dessa breddgrader och det gäller att vara uppfinningsrik för att kunna försörja sig, säger hon.

   Katarina Larsson i Smedsbyn utanför Luleå odlar grönsaker på ett drygt hektar.
  Katarina Larsson i Smedsbyn utanför Luleå odlar grönsaker på ett drygt hektar. FOTO: Anders Kristensson

  Katarina Larsson driver sin odling under namnet Smedsbyns blommor och grönt och har de senaste tio åren försörjt sig på det hon tycker bäst om att göra. Förutom den ekologiska grönsaksodlingen har hon även en liten handelsträdgård intill gårdsbutiken som hon håller öppen från augusti till november.

  Varje lördag under skördetiden packar Katarina Larsson upp sina produkter på bondens marknad i Luleå och på fredagar torgar hon i Luleå.

  – Torghandeln är ett trevligt inslag i stadsbilden och gör stan mer levande. Men vi är inte många och jag är yngst, så visst behövs det ungdomar som satsar på att producera mat, säger hon.

  Började odla på sommaren

  Katarina Larsson började odla på gymnasietiden tillsammans med en kompis och sålde grönsakerna på torget. Det var ett egeninitierat sommarjobb. Därefter blev det trädgårdsmästarutbildning och jobb på olika odlingar, men hela tiden odlade hon hemma.

  – Verksamheten har växt fram under många år och det har ofta varit efterfrågan från kunderna som fått mig att prova nya saker, som att odla kryddväxter i kruka och eterneller.

   Katarina Larssons man Lars Clausen jobbar mycket på sin fritid i grönsakslanden. ”Utan Lars hjälp hade det aldrig gått. Det är mycket att rensa och i somras fick vi vattna i stort sett varje dag.”
  Katarina Larssons man Lars Clausen jobbar mycket på sin fritid i grönsakslanden. ”Utan Lars hjälp hade det aldrig gått. Det är mycket att rensa och i somras fick vi vattna i stort sett varje dag.” FOTO: Anders Kristensson

  Eternellerna tog på 90-talet stor plats i hennes odling då efterfrågan var stor. I dag är det bara några få rader kvar med eterneller på fältet, men där växer många andra blommor insprängda mellan grönsaksraderna. Av blommorna gör hon buketter som står för en liten men viktig del av försäljningen.

  – Blommor ger färg åt odlingen, men grönsaker är roligast att odla eftersom de går att äta, säger hon och fortsätter:

  – Det är spännande att prova nya sorter för att hitta de med ännu bättre smak. För det är ju själva utmaningen, att producera grönsaker med riktigt bra smak.

  Midnattssolen kan stressa växter

  Odlingen ligger på en väldränerad sydsluttning ner mot en vidsträckt våtmark med ett rikt fågelliv.

  – Det är en fantastisk känsla på våren när vi sätter igång odlingen här ute medan flyttfåglarna kommer tillbaka, berättar hon.

  Midnattssolen gör att allt växer bra men vissa sorter blir stressade. Mangold, spenat och tidig broccoli går i blom direkt. Katarina testar ofta nya sorter för att hitta de som utvecklas lite långsamt trots de många soltimmarna.

  – Jag får stor hjälp i sortvalet från Öjebyns Agropark, som drivs av Hushållningssällskapet, där de testodlar grönsaker för att hitta de som trivs bäst i det norrländska klimatet. Agroparken är viktig för oss odlare och de försöker få fler att börja odla.

   Katarina Larsson i växthuset där det växer ett 70-tal olika tomatsorter men även kryddväxter, bland annat citrongräs som blir meterhögt.
  Katarina Larsson i växthuset där det växer ett 70-tal olika tomatsorter men även kryddväxter, bland annat citrongräs som blir meterhögt. FOTO: Anders Kristensson

  Katarina Larsson experimenterar mycket och de senaste två åren har hon testodlat sötpotatis och ingefära med bra resultat. I år gav hon dessutom sötpotatisen biokol mättad med hönsgödsel som näringstillskott, något hon kommer att fortsätta med under några år för att se hur resultatet blir.

  Hennes grönsaksodling innehåller alla tänkbara grönsaker i en mängd olika varianter som ger skillnader i både smak och egenskaper, bland annat för att kunna erbjuda kunderna grönsaker i olika storlekar.

  – Det är ett sätt att konkurera med butikerna i stan där grönsakerna alltid håller samma storlek, säger hon.

  – Alla handlar ju inte till storfamiljen.

   De senaste två åren har Katarina Larsson testodlat ingefära som i år ger en liten skörd.
  De senaste två åren har Katarina Larsson testodlat ingefära som i år ger en liten skörd. FOTO: Anders Kristensson

  Smedsbyns blommor och grönt

  Företagsform: Enskild firma.

  Ägare: Katarina Larsson.

  Anställda: En sommarjobbare under en dryg månad samt Katarina Larssons man Lars Clausen som jobbar mycket på sin fritid med grönsaksodlingen.

  Odlingsyta: Drygt 2 ha varav knappt ett ha potatis. 350 m2 växthus.

  Investeringar: Allt eftersom det tillåts investerar Katarina Larsson i något nytt. För tre år sedan byggdes en liten maskinhall på 60 m2 som även fungerar som förråd. Just nu isolerar de packhuset.

  Omsättning: Grönsaksförsäljning cirka 225 000 kronor, handelsträdgårdens försäljning är ungefär lika stor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen