Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni 2019

  Grönmassa kan lösa ekobönders gödselproblem

  Ekologiskt godkänd gödsel är både dyr och innehåller i vissa fall onödigt mycket fosfor. Kanske kan grönmassa från den egna gården användas med lika bra resultat? Det ska nu undersökas i fält.

   Per Modig är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne och är en av dem som ska arbeta med projektet ”Mobil gröngödsling i ekologisk odling”.
  Bild 1/3 Per Modig är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne och är en av dem som ska arbeta med projektet ”Mobil gröngödsling i ekologisk odling”. FOTO: Björn Nilsson/HIR Skåne
   Upptagning av vall i skånska Högestad. Arkivbild.
  Bild 2/3 Upptagning av vall i skånska Högestad. Arkivbild. FOTO: Jonas Forsberg/N/TT
   Foderklöver vid sjön Glan i Östergötland.
  Bild 3/3 Foderklöver vid sjön Glan i Östergötland. FOTO: Per-Olov Eriksson/N/TT

  ”Mobil gröngödsling i ekologisk odling” heter projektet, som är ett samarbete mellan HIR Skåne och hushållningssällskapen i Östergötland och Skaraborg. Under två år ska effekterna av så kallad gröngödsling studeras.

  Gröngödsling innebär att man i stället för konventionell gödsel använder exempelvis klövervall som plöjs ner i åkern innan sådden av spannmål. Med mobil gröngödsling menas att man odlar den kväverika grönmassan på en annan plats och sedan flyttar den till fältet som ska odlas.

  – Ekogodkänd gödsel kan vara upp emot fem gånger så dyr som konventionell och innehåller onödigt mycket fosfor. Kan vi i stället samla kvävet från luften med samma resultat är det mycket bättre, säger Per Modig, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

  Test på havre

  Syftet med projektet är att undersöka hur vitklövervall, ensilagevall och lusernpellets står sig mot mineralgödsel och pelleterat ekogödsel när det gäller skördeutfall och kväveutnyttjandegrad. Försöksodlingar har upprättats i Skåne, Östergötland och Skaraborg. Grödan som de olika gödningsteknikerna ska testas på är havre.

  – Det kanske hade varit bättre med en höstsådd gröda, men eftersom projektet bara pågår i två år ville vi hinna ta två skördar för att få ett bättre resultat, säger Per Ståhl, seniorkonsult på Hushållningssällskapet Östergötland.

  Resultatet presenteras 2020

  Mobil gröngödsling är ett relativt dyrt sätt att tillföra kväve. Per Ståhl hoppas att fältförsöken ska ge en indikation på när det kan vara ekonomiskt lönsamt för ekolantbrukare.

  Hans skånska kollega Per Modig tror att det finns odlare som hade kunnat tjäna på mobil gröngödsling.

  – Jag tänker främst på lantbrukare som har långt till platser där de kan sälja sin vall och köpa gödsel, säger han.

  Intresset bland de ekolantbrukare Per Modig pratat med är stort. Men många vill ha mer hårda fakta innan de är beredda att själva satsa. Odlarna får vänta till hösten 2020 då resultaten från projektet kommer att presenteras.

  – Det är en sympatisk kretsloppstanke med att vi odlar vår egen gödsel. På så sätt kan vi bli mindre beroende av omvärldens prissättning, säger Per Modig.

   

  Finansieras av Jordbruksverket

  Hushållningssällskapet Östergötland har fått en dryg miljon kronor från Jordbruksverket för att i två år studera möjligheten att nyttja mobil gröngödsling i ekologisk produktion. Projektet görs i samarbete med HIR Skåne och Hushållningssällskapet Skaraborg. I projektgruppen ingår Per Ståhl (Östergötland), Per Modig (Skåne), Kerstin Andersson (Skåne) och Olle Åkesson (Skaraborg).

   

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen