Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 6 juni 1999

    Gröna Konsum tvingas importera eko-mat

    Livsmedelsindustrin bromsar den ekologiska utvecklingen, hävdar Gröna Konsum. Nu tvingas matkedjan köpa ekokött utomlands.
    Swedish Meats, Danisco och många andra stora aktörer får smäll på fingrarna för att strunta i konsumenternas önskemål och till och med motarbeta ekologisk mat.
    – Stora delar av livsmedelsindustrin tycks inte ha modet att välja ekologisk produktion i stor skala. Arla och Juvel är undantag som driver på, men både industrin som helhet och de flesta branschorganisationerna är alldeles för passiva, anser Gröna Konsums miljöchef Mikael Robertsson.

    Försäljningen ha fördubblats
    Matkedjans försäljning av ekologisk mat har fördubblats de senaste två åren. Förra året ökade försäljningen med 43 procent. 108 nya ekoprodukter lanserades. I år väntas försäljningen nå mellan 25 000 och 30 000 ton.
    Men det kommer fram alldeles för lite ekomat. Och det är livsmedelsindustrins fel, menar Gröna Konsum.
    – Kunderna vill köpa två till tre gånger mer ekologiskt än det finns tillgång till och många bönder vill odla ekologiskt. Men på vägen mellan bönderna och butikshyllorna bromsas utvecklingen, säger Gröna Konsums miljöchef Mikael Robertsson.

    Tvingas köpa utomlands
    Bristen på ekologiskt djurfoder är en stor bromskloss, och bristen på KRAV- producerat kött tvingar nu Gröna Konsum att köpa ekologiskt kött utomlands.
    – Redan för två år sedan bad vi att få köpa detaljstyckat KRAV-märkt kött – inte halva kor! – från svensk slakterinäring. Vi har inte ens fått svar på vår begäran, konstaterar Mikael Robertsson irriterat.
    (ATL)

    Relaterade artiklar

    Till toppen