Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2019

  Gröna gurkodlare storsatsar på sol

  Norje

  Ända sedan starten för drygt 20 år sedan har Jeppe Robertsson och Linda Lövberg på Gummagården drivits av ett starkt miljöfokus. Förra årets rekordresultat fick gurkodlarna att fortsätta sin gröna resa och investera i en storskalig solenergianläggning.

   I dag producerar Gummagården 1 800 ton gurka om året. Med det nya växthuset kommer Jeppe Robertsson och Linda Lövberg upp i 3 000 ton. Gurkorna går mestadels till Ica via Svenska Odlarlaget.
  I dag producerar Gummagården 1 800 ton gurka om året. Med det nya växthuset kommer Jeppe Robertsson och Linda Lövberg upp i 3 000 ton. Gurkorna går mestadels till Ica via Svenska Odlarlaget. FOTO: Johan Joelsson

  Solen steker från en klarblå himmel. Men i de stora växthusen i kustbyn Norje mellan Sölvesborg och Karlshamn är det ännu varmare. Gurkorna växer snabbt nu, berättar Jeppe Robertsson och Linda Lövberg som visar runt i anläggningen.

  De synar en låda med nyplockade gurkor som är på väg in till packlinjen. Totalt räknar paret med att producera fem miljoner gurkor i år, cirka 1 800 ton.

  ”Vill ligga i framkant”

  Vid en första anblick liknar Gummagården en vanlig växthusanläggning. Men varenda detalj i produktionen är noggrant genomtänkt utifrån dess klimatnytta. En flispanna på 2,5 megawatt står sedan 2008 för uppvärmningen. Bevattningen och näringstillförseln sker i ett slutet, recirkulerande system. Ren koldioxid från industrin används som gödning. Skadedjursbekämpningen är i princip uteslutande biologisk och sker med så kallade nyttodjur som hänger i påsar på plantorna. Taken täcks av väv för att spara energi.

   Linda Lövberg och Jeppe Robertsson satsar på en grön framtid. Nästa år ska ett nytt klimatsmart växthus stå klart.
  Linda Lövberg och Jeppe Robertsson satsar på en grön framtid. Nästa år ska ett nytt klimatsmart växthus stå klart. FOTO: Johan Joelsson

  Dessutom odlas gurkplantorna i pimpsten som kan rengöras och återanvändas.

  – Vi vill ligga i framkant. Det finns bara en planet. Och den måste vi vara rädda om, säger Linda Lövberg.

  – Det har kostat lite mer, men för oss har det varit viktigt att göra rätt från början. Det handlar om barnens framtid, säger Jeppe Robertsson.

  Producerar el

  Förra årets varma och soliga sommar bidrog till att Gummagården slog produktionsrekord och gjorde en rejäl vinst. Det fick paret att våga satsa på en solenergianläggning, som nyligen invigdes.

  Totalt rör det sig om 1 320 kvadratmeter solpanel som lades på maskinhallens tak i öst-väst-läge.

  – Vi räknar med att producera minst 200 000 kilowattimmar om året. All el kommer att användas i produktionen, säger Jeppe Robertsson.

   Biologisk skadedjursbekämpning med så kallade nyttodjur.
  Biologisk skadedjursbekämpning med så kallade nyttodjur. FOTO: Johan Joelsson

  Men satsningarna slutar inte där. Nyligen beviljades Gummagårdens bygglov för ett nytt växthus på 18 300 kvadratmeter. Jeppe Robertsson och Linda Lövberg, som precis börjat ta in anbud, hoppas att anläggningen kan stå klar nästa år.

  Hoppas öka produktionen

  Investeringen ligger på mellan 15 och 20 miljoner kronor och kommer att innebära en kraftig ökning av totalproduktionen, från dagens 1 800 ton gurka till 3 000 ton.

  Även i det nya växthuset kommer det att finnas gott om klimatvänliga lösningar. Jeppe Robertsson och Linda Lövberg planerar bland annat att anlägga en stor damm för att ta tillvara på regnvatten.

  – Vi hoppas att vårt miljötänk gör att gurkorna smakar ännu bättre, i både kropp och själ, säger Linda Lövberg.

   Hårt arbete vid Gummagårdens nya packlinje.
  Hårt arbete vid Gummagårdens nya packlinje. FOTO: Johan Joelsson

  Gummagården

  Gummagården är en släktgård där Jeppe Robertssons föräldrar tidigare bedrev uppfödning av slaktsvin. Gurkodlingen startade 1996 med ett växthus på 10 000 kvadratmeter. Successivt har anläggningen byggts ut och omfattar idag 25 600 kvadratmeter. All gurka som produceras går till Svenska Odlarlaget. Familjeföretaget bedriver även traditionell växtodling på 145 hektar. Grönsakerna och bären som odlas på Gummagården säljs i den egna gårdsbutiken.

   Ren koldioxid från industrin används som gödning.
  Ren koldioxid från industrin används som gödning. FOTO: Johan Joelsson

  Gummagårdens gurkodling AB

  Bolagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: Nio årsanställda plus säsongspersonal

  Omsättning: 22 miljoner kronor

  Resultat: 2,5 miljoner kronor efter skatt

  Vinstmarginal: 15 procent

  Areal: 145 hektar åkermark för odling och 25 600 kvadratmeter växthusyta

  Investeringar: ”Den nya solpanelsatsningen gick loss på 2,4 miljoner kronor före bidrag.”

  Så tänkte vi: ”Förra årets rekordresultat fick oss att våga satsa. Vi ville investera allt i företaget för att göra oss starkare i framtiden.”

   Gurkodlarna Jeppe Robertsson och Linda Lövberg satsade 2,8 miljoner kronor på att lägga 1 320 kvadratmeter solpanel på maskinhallens tak.
  Gurkodlarna Jeppe Robertsson och Linda Lövberg satsade 2,8 miljoner kronor på att lägga 1 320 kvadratmeter solpanel på maskinhallens tak. FOTO: Johan Joelsson

  Tre tips till andra odlare

  • Jobba med målbilder, både långsiktiga och kortsiktiga.

  • Var nyfiken på innovationer och ha ett öppet sinne.

  • Arbeta på lagkänslan, alla anställda tillhör laget och har en viktig roll.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen