Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2020

  Systrarna vågade steget – köpte lantbruk ihop

  Simrishamn

  En av Österlens mest kända gårdsbutiker har fått nya ägare. Sedan 1 juni driver systrarna Alexandra och Madeleine Nilsson gården och butiken på Orelund.

   Gröna butiken på Orelund, Österlen. I dörren står tidigare ägaren John Orelind.
  Gröna butiken på Orelund, Österlen. I dörren står tidigare ägaren John Orelind. FOTO: Anahita Arai

  Det är varmt och soligt på gården Orelund på Österlen. I väntan på att Gröna butiken ska öppna fyller personalen på med färska grönsaker och det doftar nybakade kanelbullar.

  I dörren står en nöjd och glad John Orelind. Efter 50 år lämnade han och hustrun Britt Orelind över verksamheten till systrarna Madeleine och Alexandra Nilsson den 1 juni. I dag är han här för att hjälpa till med en apparat som inte fungerar som den ska.

  Tog över personalen

   På Orelund odlas det jordgubbar, hallon, tomater, gurkor, äpplen, päron, plommon och körsbär.
  På Orelund odlas det jordgubbar, hallon, tomater, gurkor, äpplen, päron, plommon och körsbär. FOTO: Anahita Arai

  När gården såldes gick en epok i graven. Här har tre generationer av familjen Orelind brukat jorden och odlat tomater, gurka, jordgubbar, hallon, äpplen, päron, plommon och körsbär. Men att vara dyster och ledsen är inget som ligger för John Orelind.

  – Det är en trygghet för oss att John är här och hjälper oss, hans erfarenhet och kunskap kring odlingen är ovärderlig och varje dag lär man sig något nytt. Vi har även tagit över all personal vilket har betytt mycket för oss, säger Madeleine Nilsson.

   Det var hemlängtan som fick systrarna Madeleine Nilsson, 30 år (till vänster), och Alexandra Nilsson, 28 år, att flytta tillbaka till Österlen och köpa en gård ihop.
  Det var hemlängtan som fick systrarna Madeleine Nilsson, 30 år (till vänster), och Alexandra Nilsson, 28 år, att flytta tillbaka till Österlen och köpa en gård ihop. FOTO: Anahita Arai

  – Vi tog över gården 1 juni, jag slutade mitt jobb i Malmö den 10 juni och Madeleine hade precis blivit klar med sitt examensarbete. Det har varit fullt ös sedan dag ett på Orelund, säger Alexandra Nilsson.

  Hittade annons

   Gott med bär. Systrarna Alexandra (till vänster) och Madeleine Nilsson har nära till skratt och bus ihop. De har aldrig ätit så mycket hallon och jordgubbar som i år.
  Gott med bär. Systrarna Alexandra (till vänster) och Madeleine Nilsson har nära till skratt och bus ihop. De har aldrig ätit så mycket hallon och jordgubbar som i år. FOTO: Anahita Arai

  Systrarna växte upp i Gärsnäs på en växtodlingsgård, drygt en mil härifrån, men precis som många av sina skolkamrater flyttade de in till Malmö efter gymnasiet. Efter både utbildning och storstadsliv har båda haft en hemlängtan till Österlen. Förra hösten satt lillasyster Alexandra Nilsson och tittade på annonser på nätet, Orelunds gård dök upp och hon och skickade en länk lite på skoj till sin syster.

  – Orelund hade ju varit något för oss, skrev hon.

   Madeleine (till vänster) och Alexandra Nilsson i växthuset där de odlar tomater.
  Madeleine (till vänster) och Alexandra Nilsson i växthuset där de odlar tomater. FOTO: Anahita Arai

  Tiden gick och systrarna började fundera lite mer på jobb, bostad och framtid. Alexandra Nilsson som jobbade med ekonomi på ett fastighetsbolag saknade kundkontakt och bostaden i Malmö kändes inte längre lika attraktiv. Storasyster Madeleine Nilsson som också bodde i Malmö studerade sin sista termin på lantmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och var i färd med att leta jobb.

  Kompletterar varandra

   ”Vad ni är modiga.” Det får systrarna Madeleine (till vänster) och Alexandra Nilsson höra ofta av sina vänner. De själva är lite förvånade över kommentaren. Här på Orelund trivs de, det är mycket jobb och ansvar, men här finns även frihet och många möjligheter.
  ”Vad ni är modiga.” Det får systrarna Madeleine (till vänster) och Alexandra Nilsson höra ofta av sina vänner. De själva är lite förvånade över kommentaren. Här på Orelund trivs de, det är mycket jobb och ansvar, men här finns även frihet och många möjligheter. FOTO: Anahita Arai

  En grå och kall lördag i slutet av februari åkte hela familjen till Orelund, som då fortfarande var till salu.

  – Vår magkänsla efter besöket var väldigt positiv, det kändes så himla bra och att detta skulle passa oss två, säger Madeleine Nilsson.

  – Vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag sköter ekonomin och försäljningen och Madeleine tar hand om odlingarna, säger Alexandra Nilsson som ser fram emot att lära sig mer kring odlingen.

   Tidigare ägaren John Orelind hjälper gärna till så att Madeleine Nilsson och hennes syster Alexandra Nilsson ska få bästa möjliga förutsättningar att driva Orelund vidare. Tillsammans med sin fru Britt drev John gården i 50 år.
  Tidigare ägaren John Orelind hjälper gärna till så att Madeleine Nilsson och hennes syster Alexandra Nilsson ska få bästa möjliga förutsättningar att driva Orelund vidare. Tillsammans med sin fru Britt drev John gården i 50 år. FOTO: Anahita Arai

  Systrarna var väl medvetna om vad det innebär att arbeta på en gård; långa arbetsdagar och ingen sommarsemester.

  – Att få driva ett eget företag tillsammans med massor av möjligheter är superroligt. Just nu fokuserar vi på att lära oss verksamheten, vårda det John och Britt har byggt upp och sedan sätta vår prägel på det, säger Madeleine Nilsson.

  – Det här är ett annat liv, det är ett omväxlande jobb och det är riktigt kul att gå till jobbet på morgnarna, säger Alexandra Nilsson.

   Förutom gårdens egenodlade bär, frukt och grönsaker säljs också grönsaker, rapsoljor, kakor och ost från andra Österlensföretag i gårdsbutiken. Här finns även ett litet utbud av italienska delikatesser.
  Förutom gårdens egenodlade bär, frukt och grönsaker säljs också grönsaker, rapsoljor, kakor och ost från andra Österlensföretag i gårdsbutiken. Här finns även ett litet utbud av italienska delikatesser. FOTO: Anahita Arai

  Gröna butiken på Orelund

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Madeleine och Alexandra Nilsson.

  Antal anställda: Cirka 30 under högsäsong.

  Prognos omsättning: 17 miljoner kronor.

  Prognos resultat (efter finansnetto): 2 miljoner kronor.

  Prognos vinstmarginal: 12 procent.

  Areal: 33 hektar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen