Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari 2017

  Grissatsning i Rumänien kan stoppas

  Rumäniens premiärminister vill stötta landets grisbönder - men EU-kommissionen kan stoppa hjälpen.

   EU kan komma att stoppa planerat stöd till grisproducenter i Rumänien.
  EU kan komma att stoppa planerat stöd till grisproducenter i Rumänien. FOTO: Mostphotos

  Sorin Grindenau tillträdde som Rumäniens premiärminister den 4 januari.

  Redan nu har han stött på patrull.

  Från att vara ett av Europas fattigaste länder har Rumänien de senaste 15 åren haft en ekonomisk tillväxt på 35 procent. Men det finns fortfarande hinder och Sorin Grindenau ser landets importberoende som ett av dem.

  Bland annat vill han stärka landets grisproducenter genom att ta pengar från statskassan för att belöna grisuppfödare som har mer än 200 slaktgrisar och levererar mer än 20 ton kött per år. De skulle få en engångssumma på motsvarande 95 000 svenska kronor, enligt Weekly Tribune.

  Bryter mot regler

  Sorin Grindenau ser det rumänska importberoendet på griskött som ”onormalt”.

  Landet importerar 230 000 ton griskött årligen, men exporterar bara 20 000 ton per år.

  Men en källa vid EU-kommissionen säger till Weekly Tribune att stödet kan bryta mot EU: s regler för statligt stöd, vilket begränsar i vilken utsträckning staten kan påverka konkurrens genom subventioner.

  Frihandel och därmed lika behandling av varor från sitt eget land och andra länder, är av central betydelse för EU som Rumänien är medlem av sedan 2007 enligt Weekly Tribune som i tur citeras av Landbrugsavisen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen