Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 oktober 2019

  Grispriset snart på rekordnivå

  I Danmark är grisnoteringen på väg att slå rekord efter de senaste höjningarna. Exportaffärerna drar upp grispriserna inom hela EU, men Sverige tappar mark trots enstaka höjningar de senaste månaderna.

   Kina behöver importera mycket griskött de närmaste åren. Arkivbild.
  Kina behöver importera mycket griskött de närmaste åren. Arkivbild. FOTO: Hans Dahlgren

  Danish Crown, den bondeägda danska slakterigiganten, höjde i veckan grisnoteringen till 12,80 danska kronor per kilo griskött. Det var fjärde veckan i rad som noteringen plussades på med en dansk 20-öring.

  Sedan årsskiftet har priset stigit med närmare 55 procent och är nu uppe på en nivå som inte setts sedan våren 2001.

  Afrikanska svinpesten driver upp priset

  Prisutvecklingen i övriga EU är snarlik, om än inte lika snabb. Snittpriset inom EU har enligt officiell statistik stigit med drygt 35 procent sedan 2019 års början.

  Drivkraften bakom utvecklingen på världsmarknaden är den afrikanska svinpestens härjningar; i första hand i Kina, där halva produktionen kan ha slagits ut; men också i andra asiatiska länder.

  Under våren hölls prisutvecklingen i Kina tillbaka av att de inhemska lagren tömdes på griskött. Samtidigt passade många uppfödare på att slakta ut sina grisar för att rädda vad som räddas kunde innan deras grisar drabbades av smittan.

  – Efter 1 juli har priserna i Asien formligen exploderat. Det har vi inte sett i Europa ännu, men jag utgår från att vi får se ytterligare prishöjningar de närmaste månaderna, säger Markus Fiebelkorn, marknadsanalytiker på branschorganisationen Danske Svineproducenter.

  Prisfall uteblivit

  Oktober och november brukar normalt vara en mellanperiod och kännetecknas av fallande priser på griskött i Europa. I år har det prisfallet uteblivit tack vare den stigande efterfrågan från Asien.

  För, understryker Markus Fiebelkorn, även om Kina är störst och värst drabbat, så är även länder som Sydkorea och Filipinerna så pass drabbade att de behöver importera fläsk – och har köpkraft nog att göra det.

  EU-ländernas export till Kina ökade under årets åtta första månader med 48 procent. Försäljningen av griskött från EU till Sydkorea och Filipinerna minskade dock under denna period. Det beror dels på att smittan relativt nyligen hade drabbat dessa länder, dels på att USA och Kanada, som har politiska problem i sina Kinaaffärer, säljer sitt griskött på annat håll.

  En stor del av den danska grisproduktionen går på export. Antingen som smågrisar för slutgödning i främst Tyskland och Polen, eller som styckat griskött till andra EU-länder eller till Asien. Därigenom får de stigande exportpriserna genomslag i slakteriernas notering på ett annat sätt än i Sverige där i princip hela grisproduktionen säljs på hemmamarknaden.

  Sverige halkar efter

  Det märks i prisutvecklingen. Trots att de svenska slakterierna har höjt noteringarna i omgångar de senaste månaderna sladdar Sverige i den officiella EU-statistiken och för närvarande har vi ett av de sämsta grisprisen i EU. Det är bara i Finland och Belgien som grisen betalas sämre.

  Allt tyder på att de höga priserna på världsmarknaden håller i sig eller till och med stiger ytterligare. Den kinesiska regeringen har gått ut med att det tar fem till sju år att bygga upp den inhemska produktionen igen.

  – Vi har en period på åtminstone tre, fyra år framför oss då det kommer att vara brist på griskött i världen. Priset lär fortsätta stiga och kan bli både 15 och 16 kronor kilot i Danmark framåt våren och sommaren, men ingen kan veta för vi har aldrig varit i en liknande situation, säger Markus Fiebelkorn.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen