Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2019

  Danmark sänker grispriset

  Grispriset i Danmark vänder ned. Kommande vecka sänker Danish Crown noteringen för slaktgrisar med 40 öre kilot till 11,40 danska kronor, DKK.

   Danish Crown sänker priset för slaktgrisar.
  Danish Crown sänker priset för slaktgrisar. FOTO: Shutterstock/TT

  Förskjutningar på den asiatiska marknaden för griskött ger dominoeffekter som påverkar priset på den danska grisen. Filippinerna har satt stopp för import från Tyskland och Kina har slutat importera från Kanada.

  De grisar som inte kan avsättas där det var planerat bjuds nu ut till sjunkande priser på annat håll. Tyska slakterier försöker sälja det som skulle ha gått till Filippinerna på den europiska marknaden. Kanada säljer grisar avsedda för den kinesiska marknaden till pressade priser i andra asiatiska länder.

  Sänkningen den första i år

  För Danish Crown innebär det motstånd på exportmarknaden och därmed tvingas man sänka avräkningspriset för första gången i år.

  Så sent som i mitten på februari låg noteringen på 8,30 DKK per kilo. Efter 13 höjningar under våren och försommaren, huvudsakligen drivet av kinesisk efterfrågan i spåren av den afrikanska svinpesten, har grispriset toppat de senaste fyra veckorna på 11,80 DKK kilot.

  Kan bli ytterligare sänkning

  Lars Albertsen, global försäljningsdirektör på Danish Crown, befarar att det kan bli ytterligare någon sänkning, men han tror inte att detta är början på en längre nedgång.

  – När priserna stiger så snabbt som de har gjort under våren, krävs det inte mycket oro för att utlösa en korrektion. Därför kan vi inte utesluta att priserna sätter sig ytterligare under sommaren, när många förädlingsfabriker växlar ner produktionen, men vi ser en fortsatt god efterfrågan, inte minst från Kina, efter sommaren, säger han i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen