Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti 2019

  Griskampanj på sociala medier kritiseras

  Den svensk-danska sociala medierkampanjen ”Gilla gris”/ ”Glad for gris” syftar till att öka ungas konsumtion av griskött. Men det EU-finansierade projektet har dragit på sig kritik, både på grund av finansieringen och att kampanjen görs tillsammans med danska grisproducenter.

   Gilla Gris-kampanjen har som mål att få mer unga att äta griskött genom att sprida olika fläskrecept från stjärnkockar. Arkivbild.
  Gilla Gris-kampanjen har som mål att få mer unga att äta griskött genom att sprida olika fläskrecept från stjärnkockar. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Unga vuxna i Sverige och Danmark håller på att tappa intresset för griskött och görs inget så kommer den totala griskonsumtionen att minska. Därför har producentorganisationerna Svenskt Kött och Landbrug & Fødevarer krokat arm i ett gemensamt projekt som fått EU-stöd från Chafea (Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency). I potten ligger drygt tre miljoner euro varav 80 procent är EU-pengar.

  Christer Lundin, talesperson för Landbrug & Fødevarer i Sverige, berättar att danska undersökningar från 2017 visar att 66,6 procent, två av tre konsumenter, i målgruppen 18-29 år äter griskött. Om trenden fortsätter kommer siffran att ha sjunkit till 55,5 procent år 2021.

  – Målet för kampanjen är att bryta den här utvecklingen, så att det om två år fortfarande är två av tre som vill äta griskött, säger Christer Lundin.

  Kritiska röster på sociala medier

  Kampanjen, som drog i gång i början på sommaren, har uppmärksammats i media och kritiserats för att den syftar till ökad konsumtion av griskött och för att den ytterst är finansierad av skattemedel. Opinionsbildare på sociala medier har hängt på och kampanjens inlägg har fått snabba mothugg.

  Kritiken har varit onyanserad menar Anders Dalenius, projektledare på Svenskt Kött. Målet är inte att öka produktionen, utan att öka konsumtionen av de grisar som redan produceras genom modernare recept och smaksättningar. Det ska också tas fram 40 nya produkter baserade på griskött och genom inspiration på sociala medier ska kampanjen ge inspiration om hur dessa kan tillagas.

   Anders Dalenius, projektledare, Svenskt Kött.
  Anders Dalenius, projektledare, Svenskt Kött. FOTO: Svenskt Kött

  Skattepengar

  Naturskyddsföreningen är kritisk till att skattepengar används för att marknadsföra griskött generellt.

  – Det är lovvärt att man vill informera om hur så mycket som möjligt på grisen tas till vara. Men jag har noterat att det finns en skillnad mellan hur Svenskt Kött uttrycker sig och vad som står på EU:s hemsida, där det är väldigt tydligt att man vill öka efterfrågan på griskött generellt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

  Hon är också förvånad över att Svenskt Kött gör den här kampanjen ihop med Danmark:

  – Då stimulerar man efterfrågan även på danskt griskött, som kanske inte har samma höga kvalitet som det svenska och inte tas fram med samma djurhållning. Det tycker jag är konstigt.

  Anders Dalenius är medveten om att Svenskt Kött samarbetar med en konkurrent, men anser att ändamålet helgar medlet i det här fallet.

  – För att få del av de här medlen var vi tvungna att jobba ihop. Vi är små länder var för sig och blir större när vi går fram tillsammans. Men vi behövde också samarbeta därför att Landbrug & Fødevarer har erfarenhet av att göra sådana här ansökningar. Det ligger nästan tre års arbete bakom som vi inte hade klarat på egen hand, säger Anders Dalenius.

  Skattefinansieringen ser han inget problem med. Pengarna kommer från en EU-fond, öppen för alla medlemsländer, som Sverige aldrig tidigare har fått pengar från.

  – Jag tycker vi har fått en flygande start. Vårt mål är att prata med dem som äter kött, även om många som inte äter kött har åsikter om svensk djurhållning, säger Anders Dalenius.

  Fakta: CHAFEA

  Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency är EU:s genomförandeorgan för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor.

  Fördelar årligen pengar till projekt som ska stimulera efterfrågan på EU-producerade livsmedel på marknader inom och utom EU.

  Projektet ”Gilla gris” (Love pork) är det första svenska projekt som fått pengar från CHAFEA.

  Relaterade artiklar

  Till toppen