Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2020

  Grisföretagarens råd: Ta hjälp om du drabbas av salmonella

  Flera grisgårdar i Skåne har drabbats av salmonella den senaste tiden. Känn ingen skam och ta hjälp, är råd från smågrisproducenten Mattias Espert som själv fick smittan i sin besättning för tio år sedan.

   Mattias Espert drabbades av salmonella i sin besättning 2009. Verksamheten var inte fullt återuppbyggd igen förrän 2013.
  Mattias Espert drabbades av salmonella i sin besättning 2009. Verksamheten var inte fullt återuppbyggd igen förrän 2013. FOTO: Härje Rolfsson

  Mattias Espert är smågrisproducent med bas utanför Trelleborg i Skåne och tillika vice ordförande i branschorganisationen Sveriges grisföretagare. 2009 påvisades salmonellatypen Typhimurium i hans anläggning, vilket ledde till avlivning av många djur och omfattande sanering.

  – Jag hade en tuff salmonella som var svårsanerad och jag fick lite bakslag under resans gång.

  Läs mer: Flera skånska gårdar drabbade av salmonellaLäs också: Utbrott av ovanlig salmonellatyp oroar

  Att drabbas i den omfattningen som Mattias Espert gjorde innebär en lång tids hårt arbete och återhämtning i företaget.

  När djuren har avlivats och skickats till destruktion ska allt rengöras. Det kan vara flera månaders arbete där varenda skrymsle och vrå ska tvättas och desinficeras. Foderanläggningen ska kanske monteras ned och rengöras inuti och delar av inredningen kan också behöva plockas ned och ibland kasseras för att komma åt överallt.

  – Det låter ganska enkelt, men det är ett gediget systematiskt arbete som det bara är att tugga sig igenom. Det är allt från högtryckstvätt till att sitta med diskborste och diska, precis som man diskar efter kvällsmaten, säger Mattias Espert.

  Om man får ha djur kvar kan smittan motverkas genom att friska djurgrupper hålls för sig i slutna rengjorda avdelningar och grupper där man funnit smitta kontinuerligt flyttas till nya rengjorda ytor.

  – Förhoppningsvis kan man få en reningsprocess genom att man flyttar till ren yta – tvättar – flyttar till ren yta och så vidare, så de inte går i en smittad miljö.

  Parallellt med saneringsarbetet ska ersättningsanspråken för förlorat djurvärde, saneringskostnader och produktionsbortfall till Jordbruksverket och försäkringsbolag göras.

  Skynda med ersättningsanspråken

  – Alla intäkter försvinner egentligen på dagen, för du får inte sälja någonting. Så det är väldigt viktigt att få igång arbetet med ersättningsanspråken så snabbt som möjligt så man slipper ligga ute med moms och annat för länge.

  Mattias Espert råder den som är drabbad att ta hjälp av en ekonomifirma.

  – Det är viktigt att underlaget blir rätt annars blir det kompletteringar och då blir det fördröjningar i utbetalningarna.

  Ersättningarna för produktionsbortfall baseras på företagets resultat bakåt i tiden samt nuläget. Om exempelvis stallinredning behöver bytas ut får man ut mer i ersättning om den är av nyare slag.

  – I ett äldre stall är mycket av inventarierna avskrivna, då får du ut mycket lite eller ingenting.

   Mattias Espert råder den som råkar ut för ett salmonellautbrott att ta hjälp av en ekonomifirma för ersättningsanspråken.
  Mattias Espert råder den som råkar ut för ett salmonellautbrott att ta hjälp av en ekonomifirma för ersättningsanspråken. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs mer: Nytt utbrott av salmonella: ”En anhopning av fall”

  När stallet väl är sanerat är det dags att ta in nya djur, något som inte görs över en natt. Nästan hela Mattias Esperts besättning blev utslagen och var inte fullt återuppbyggd förrän 2013.

  – Det är ingen som står och väntar med 400 nya suggor till mig den dagen jag är sanerad, utan man får beställa och sedan kommer de successivt, precis som när man startar upp en besättning. Det är en lång process. I en smågrisproduktion tar det några år innan man är igång igen.

  Trots att det kan slå hårt mot den enskilda producenten är det svenska kontrollprogrammet för salmonella väldigt viktigt och välfungerande, anser Mattias Espert.

  – Det som händer nu ser jag som en olycklig slump. Och jag skulle absolut inte råda någon att tänka tanken att ta bort det för det betyder så mycket för livsmedelssektorn och konsumenten. För enskilda gårdar, djur och människor, är det en katastrof men i det stora perspektivet påverkar det inte marknaden så mycket.

   Mattias Espert.
  Mattias Espert. FOTO: Johan Joelsson

  Mattias Esperts råd till drabbade

  Känn ingen skam. Det är inte ditt fel.

  Ta hjälp med ekonomin och ersättningsanspråken så att de kommer igång så snabbt som möjligt.

  Ha någon att bolla med i processen.

  Var aktiv och delaktig men när det gäller fysiskt arbete – lej in så mycket du kan. Var mer spindeln i nätet, så du inte jobbar ihjäl dig.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen