Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november 2018

  Grisbönder nyfikna men svårflirtade

  Frederik Nilsson och Mattias Espert är två skånska smågrisproducenter i elitklassen. Den danska genetiken kittlar nyfikenheten, men de är försiktiga med att rucka på sina beprövade koncept.

   Mattias Espert, Kvarnlyckan, grisbonden som ska bygga ut med ett nytt grisstall.
  Mattias Espert, Kvarnlyckan, grisbonden som ska bygga ut med ett nytt grisstall. FOTO: Rickard Nilsson

  Mattias Espert driver smågrisproduktion på två platser och har bestämt sig för att prova det danska spåret på den ena anläggningen, Kvarnlyckan utanför Trelleborg.

  – Här har jag ett system med amsuggor och lite annat som är byggt för att hantera fler grisar per sugga. Om det nu blir fler grisar, säger Mattias Espert.

  Han tror i och för sig att det blir fler grisar med det danska materialet, men det är mycket annat som ska klaffa, exempelvis suggans moderegenskaper och hållbarhet. Och om det föds fler grisar ska management och skötselrutiner hänga med.

  – Det som talar emot är lyftet vi har fått med TN 70. Varför riskera ett koncept som känns bra? Men i och med att jag kör på två ställen, så vill jag göra ett försök.

  Skissar på system med babydoser

  Mattias Espert inspireras av Danmark som grisland. Han har projekterat ett nytt stall för smågrisproduktion (ingick i Jordbruksverkets tävling om framtidens smartaste djurstall). Där skissar de på ett produktionssystem där mjölkersättning pumpas ut till spädgrisarna för att hjälpa suggan att ta hand om alla grisar hon föder. Byggplanerna, som ska sättas i verket inom relativt nära framtid, harmonierar väl med danskt avelsmaterial som ska ge fler födda grisar.

  – Så borde det vara, men jag vet ju inte om jag kommer att få fler grisar.

   Mattias Espert är också vice ordförande i Sveriges Grisföretagare.
  Mattias Espert är också vice ordförande i Sveriges Grisföretagare. FOTO: Rickard Nilsson

  Vid årsskiftet börjar han seminera med Danbreds galtsperma på Kvarnlyckan, sedan kommer det att dröja upp till två år innan den nya genetiken slagit genom så mycket att säkra slutsatser kan dras.

  Fick ”revolutionerande resultat”

  Frederik Nilsson på Kialtsdal Lantbruk AB var tidigt ute med TN 70-suggan och bytte ut hela besättningen inom loppet av ett par år.

  – Det blev närmast revolutionerande resultat i förhållande till det material vi hade tidigare, säger han.

  Han har förvaltat det genetiska materialet från Topigs Norsvin väl. Förra året blev Kialtsdal bästa smågrisbesättning i landet i Svenska Köttföretagens ranking efter produktionsresultat. 30,8 producerade smågrisar per årssugga är det ingen som nått upp till i Sverige tidigare.

  Men inför introduktionen av den genetiken är han försiktigare.

  – Jag vill inte spoliera det vi har uppnått genom att gå hejvilt in på något annat. Vi har ett bra avelsmaterial i dag och håller fast vid det tills vidare, säger Frederik Nilsson.

  Redan idag ligger Kialtsdal på cirka tio procent amsuggor och större andel än så är inte önskvärt. Konstgjord amma med mjölkersättning skulle innebära mycket merarbete.

   ”Det föds 30 miljoner grisar i Danmark om året, så de kan inte ha helt fel”, säger Mattias Espert.
  ”Det föds 30 miljoner grisar i Danmark om året, så de kan inte ha helt fel”, säger Mattias Espert. FOTO: Mostphotos

  – Jag vill ha suggor som i huvudsak klarar att ta hand om grisarna de föder. Det finns fler faktorer att väga in, en hög födelsevikt och bra modersegenskaper till exempel, säger Frederik Nilsson.

  ”Jag vill gå försiktigt fram”

  Danbreds duroc som faderras har han dock bestämt sig för att prova. Inom kort föds de första kullarna av det ursprunget på Kialtsdal.

  – Jag hoppas det ska ge någon ökning av antalet levande födda. Men jag vill gå försiktigt fram när det gäller att öka kullstorleken kraftigt, säger Frederik Nilsson.

  Mattias Espert, smågrisproduktion på två platser i Skåne, är också vice ordförande i Sveriges Grisföretagare.

  Vad betyder den danska genetikens debut för grisnäringen i stort?

  – Att vara uppbunden till ett avelsmaterial känns inte bra, så möjligheten att välja är välkommen. Om du har en viss sorts stall och är en viss typ av människa så passar kanske Danbred bättre, annars väljer du kanske det andra. Det är en svår fråga, säger Mattias Espert.

  Smågris i Syd AB

  • Ägs av Mattias Espert och Per-Inge Nilsson.

  • Driver två anläggningar för smågrisproduktion med totalt 2 000 suggor i produktion.

  • Den ena anläggning ligger utanför Trelleborg och den andra i Gärsnäs på Österlen.

  Kialtsdal Lantbruk AB

  Ägs och drivs av Frederik Nilsson.

  • Har 390 suggor i produktion på anläggningen utanför Vinslöv.

  • Toppade listan över bästa produktionsresultat i svensk smågrisproduktion 2017 med 30,8 producerade grisar per årssugga, enligt Svenska Köttföretagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen