Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari

  Grisåkeri hotas av miljonvite

  Ett åkeri i Småland får betala höga vitesbelopp om man fortsätter bryta mot djurskyddslagen vid transporter av grisar.

   Ett åkeri i Småland hotas av miljonvite om man fortsätter lasta för många grisar på transporter. Grisen på bilden har inget samband med åkeriets transporter. Arkivbild.
  Ett åkeri i Småland hotas av miljonvite om man fortsätter lasta för många grisar på transporter. Grisen på bilden har inget samband med åkeriets transporter. Arkivbild. FOTO: Tore Meek/NTB / TT

  Åkeriet fraktar grisar till slakterier i Skåne, och det är länsstyrelsen där som nu beslutat om viten på upp till en miljon kronor. Oanmälda kontroller har visat på en rad regelbrott, trots att lägre viten utdömts tidigare, skriver Smålands-Tidningen.

  Lastbilarna med släp har haft för många djur, trasiga fläktar, för lite strö och läckande avlopp. Flera gånger har chaufförer gett felaktiga uppgifter om antalet grisar, eller deras sammanlagda vikt.

  Det har också saknats en stege, som behövs för att kunna ge djuren tillsyn när de transporteras i flera våningsplan.

  Nu får åkeriet betala en miljon kronor i vite varje gång ett fordon transporterar för många grisar. Öppna avlopp eller ingen stege kostar 50 000 kronor.

  Länsstyrelsen motiverar beloppen med att åkeriet bedöms ha sett det som mer lönsamt att bryta mot beslut och lagar än att följa dem.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen