Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september

  Gratis trikintest ska driva på vildsvinsjakt

  Staten skjuter till 20 miljoner per år för att jägare ska slippa betala för de trikintester som måste göras på fällda vildsvin. Det ska öka jakten, hoppas regeringen.

   Regeringen och samarbetspartierna föreslår att jägare ska slippa kostnaden för de obligatoriska trikintesterna av vildsvinskött. Förhoppningen är att det ska öka jakten. Arkivbild.
  Regeringen och samarbetspartierna föreslår att jägare ska slippa kostnaden för de obligatoriska trikintesterna av vildsvinskött. Förhoppningen är att det ska öka jakten. Arkivbild. FOTO: Michael Probst/AP/TT

  Förslaget finns med i den kommande höstbudgeten, som presenteras den 21 september.

  – Vi vill göra det lättare att jaga vildsvin. Vi behöver få upp takten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT om förslaget som regeringen är överens med samarbetspartierna om.

  En uppskattning är att det finns omkring 300 000 vildsvin i landet och förra året sköts 112 000 vildsvin. Men det räcker inte för att få ner antalet till en nivå som anses hållbar. Fler måste skjutas.

  Ska bidra till färre vildsvin

  Ett trikintest kostar i dag uppemot 150 kronor per djur. Den kostnaden ska jägarna slippa från nästa år om budgetförslaget går igenom. Förslaget om att täcka kostnaden är ett av de grepp som regeringen hoppas ska bidra till färre vildsvin, färre uppbökade åkrar och odlingar, minskat antal viltolyckor och mer vildsvin på tallriken.

  En trikin är en typ av mask som kan finnas i vildsvinskött. För att upptäcka om den finns i ett skjutet djur måste ett test göras. Kött med trikiner i kan orsaka infektion hos människor om köttet är tillagat i för låg temperatur.

  LÄS MER: Norrtälje startar arbetsgrupp mot vildsvin

  LÄS ÄVEN: Vildsvinen skapar uppgivenhet bland lantbrukare

  ATL TV: De samarbetar mot vildsvinen

  ATL TV: Han jagar vildsvin varje dag

  Fakta: Vildsvin

  Utrotades i Sverige på 1600-talet. Återinfördes i hägn, och började rymma därifrån på 1970-talet.

  På 30 år ökade stammen från några hundra till cirka 175 000 djur 2014.

  Sprider sig norrut i landet. Finns upp till södra Värmland, södra Dalarna och Gävleborg.

  Vildsvinsstammen uppskattas 2020 till minst 300 000 individer, uppger Naturvårdsverket i sin Nationella förvaltningsplan.

  Källa: NE, LRF, Naturvårdsverket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen