Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Granskningsrapport i Svensk Mjölk klar

  Den granskningsrapport som låg bakom den försenade stämman i Svensk Mjölk är nu klar, uppger ordförande Åke Hantoft för ATL. Men innehållet är fortfarande hemligt.

   Åke Hantoft, styrelseordförande Svensk Mjölk.
  Bild 1/2 Åke Hantoft, styrelseordförande Svensk Mjölk. FOTO: Jonas Bilberg/Aftonbladet/TT
   Ostvarumärkena som ostkriget handlar om: Grevé, Präst och Herrgård – här i sällskap av Svecia.
  Bild 2/2 Ostvarumärkena som ostkriget handlar om: Grevé, Präst och Herrgård – här i sällskap av Svecia. FOTO: Mostphotos

  Rapporten är sammanställd av en jurist utan tidigare koppling till vare sig mejeribranschen eller konflikterna kring rätten till ostarna Herrgård, Grevé och Präst. Granskningen beslutades under förra årets stämma och de dåvarande turerna kring ostkriget. Rapporten har i dagarna skickats ut till styrelseledamöter och fullmäktige i Svensk Mjölk.

  Styrelseordföranden i Svensk Mjölk, Åke Hantoft, vill i nuläget inte offentliggöra rapporten, men uppger för ATL att den består av 69 sidor och ett antal punkter. En av punkterna handlar enligt Åke Hantoft om Konkurrensverkets beslut att stoppa den föreslagna affären där Norrmejerier, Falköping och Arla tar över ostvarumärkena, medan de andra punkterna handlar mer allmänt om verksamheten i Svensk Mjölk, enligt Åke Hantoft.

  – Granskningsmannen har gått brett in i det här och i stort visar rapporten att Svensk Mjölk är välskött och att det är ordning och reda, säger Åke Hantoft till ATL.

  Inte lika nöjd med allt

  Dock säger han sig vara mindre nöjd med den punkt som handlar om Konkurrensverkets beslut, ett avgörande som Arla, Norrmejerier och Falköping nu överklagat.

  – När jag hade läst igenom den kände jag att det var en okej rapport. På något ställe kanske det är någon som trampar på min tå, men på andra ställen är det en klapp på axeln, säger Åke Hantoft.

  I tingsrätten förra sommaren menade Skånebönderna att ni agerat odemokratiskt och i strid med den så kallade likabehandlingsprincipen, när ni beslutade att sälja ostvarumärkena till tre av medlemmarna i föreningen. Fanns någon kritik om det med i rapporten?

  – Nej, inget, säger Åke Hantoft.

  Stämman är i Svensk Mjölk ska hållas den 24 juni. Förutom det överklagade beslutet hos Konkurrensverket pågår fortfarande ett skiljemål där Skånemejerier ekonomisk förening klandrat beslutet om försäljning av ostvarumärkena från stämman i Svensk Mjölk i fjol. Den processen väntades tidigare vara klar till sommaren 2019, men ny tidpunkt är i september enligt Åke Hantoft.

  Enligt Åke Hantoft är det också rimligt att den granskningsrapport som nu är färdig kommer att ingå i underlaget för skiljemålet.

  ATL har utan framgång vid upprepade tillfällen sökt den jurist som sammanställt granskningsrapporten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen