Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2018

  Gotländsk gård blev Årets Nötköttsföretag

  Anna och Christer Melander, som driver gården Kullands på södra Gotland har utsetts till Årets Nötköttsföretag 2018. På fredagskvällen tog de emot priset på Köttriksdagen i Eskilstuna.

   Paret har drivit gården sedan 2001, då Christer tog över sitt föräldrahem. Då var det en mjölkgård med 25 kor och 30 hektar. I dag har de cirka 500 nötkreatur och brukar 250 hektar.
  Paret har drivit gården sedan 2001, då Christer tog över sitt föräldrahem. Då var det en mjölkgård med 25 kor och 30 hektar. I dag har de cirka 500 nötkreatur och brukar 250 hektar.

  Gården brukar 250 hektar åkermark och har nästan 500 nötkreatur, uppdelat på cirka 350 tjurar och 150 kalvar. Nötköttsproduktionen står i dag för 80 procent av omsättningen, resten kommer från skogsbruk och växtodling.

  – Allt grovfoder, spannmål och ärtor producerar vi själva här på gården. Men vi försöker alltid ha foder i lager och det har verkligen gagnat oss detta torra år, säger Christer Melander i ett pressmeddelande.

  Paret har drivit gården sedan 2001, då Christer tog över sitt föräldrahem. Då var det en mjölkgård med 25 kor och 30 hektar.

  Träffar rådgivare två gånger om året

  ”Mål och uppföljning av nötköttsproduktion” var årets tema för utmärkelsen, som delas ut av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter. Kullands gård anses ligga långt framme när det gäller både marknadsanpassning och effektivitet.

  Två gånger om året träffar paret rågivare för att följa upp foderstat och nyckeltal. Kalvarna kommer från sex olika gårdar som familjen har avtal med, utöver tjurarna sköter dessutom ett dussin kvigor betesmarkerna.

  Det var bland annat gårdens målmedvetna sätt att planera och följa upp nyckeltal som imponerade på juryn. Så här lyder motiveringen:

  ”Företaget arbetar aktivt med uppföljning av produktionen och att anpassa sig efter svängningar i marknaden. Nyckeltal som beräknas visar exempelvis foder-, rådgivnings- och arbetskostnader. Ekonomisk uppföljning görs två gånger per år och slutresultatet följs upp årligen. Målet är en effektiv uppfödning och att kunna jämföra de ekonomiska nyckeltalen med andra producenter.”

  Kungens gods var nominerat

  Gården, som ligger i Gerum på Gotland, tar också varje år emot skolklasser, producenter och en del turister.

  Det är 18:e gången som utmärkelsen delades ut. I år var bland annat Kung Carl XVI Gustaf på Stenhammars gods i Sörmland nominerad till priset. Men det var gården Kullands som imponerade mest på juryn.

  – Lite roligt är det ju allt att vinna över kungen, säger Christer Melander.

  Relaterade artiklar

  Till toppen