Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2020

  Korvmakaren som satsar på växtchark

  I Petter Bendelins nystartade korvfabrik råder inga motsättningar mellan kött och vegetabilier. Tvärtom. Här handstoppas korvarna med de finaste råvarorna och ambitionen att minska produkternas avtryck på klimat och miljön.

   Petter Bendelin hade jobbat länge som ambulerande korvmakare och konsult, men när coronapandemin satte stopp för hans uppdrag i våras flyttade han tillbaka till Gotland och startade sin egen korvfabrik.
  Petter Bendelin hade jobbat länge som ambulerande korvmakare och konsult, men när coronapandemin satte stopp för hans uppdrag i våras flyttade han tillbaka till Gotland och startade sin egen korvfabrik. FOTO: Aron Sandell

  Petter Bendelin hade länge fascinerats av det nedlagda sockerbruket utanför Roma på Gotland när det av en tillfällighet visade sig att där fanns lediga lokaler. Då återvände exilgotlänningen och byggde på kort tid upp sin hantverksmässiga korv- och charkproduktion i den gamla tegelbyggnaden.

  Det var i mars i år, ungefär samtidigt som coronapandemin tömde Stockholms gator och restauranger på folk.

  – När alla mina uppdrag som ambulerande korvmakare ställdes in blev det rätt tillfälle att följa drömmen och starta min egen korvfabrik, säger Petter Bendelin.

  Han hade under flera år köpt maskiner som behövs för att bygga en korv- och charkproduktion på auktion. Med lite ”kärlek och omsorg” fick han produktionslinjen att fungera och i juni blev den godkänd av Livsmedelsverket.

  – Det var ungefär samtidigt som reserestriktionerna släpptes och det blev verkligen en rivstart. Svinroligt! Jag har jobbat nonstop sedan dess.

   ”Nu ligger mina produkter bredvid Beyond Meats i charkdisken. Det gör ingenting alls, så länge mina säljer bättre. Och det gör de”, skrattar Petter Bendelin, som menar att det är skillnad på vegoprodukter som bara vill ersätta kött och på hans växtbaserade och hantverksmässigt framställda korvar och burgare.
  ”Nu ligger mina produkter bredvid Beyond Meats i charkdisken. Det gör ingenting alls, så länge mina säljer bättre. Och det gör de”, skrattar Petter Bendelin, som menar att det är skillnad på vegoprodukter som bara vill ersätta kött och på hans växtbaserade och hantverksmässigt framställda korvar och burgare. FOTO: Privat

  Kan minska köttmängden

  Under den gotländska högsäsongen såldes hans produkter till 15 restauranger på ön och i den egna ”gårdsbutiken”, en vaktkur vid sockerbruket.

  – Här köper folk både kött och vego. Det behöver inte vara antingen eller, säger Petter Bendelin.

  Själv äter han, som han säger, bra kött i mindre mängder. En filosofi han tagit med sig in i produktionen av korven Fänkålsdröm som utöver den uppenbara ingrediensen även innehåller Kravmärkt fläskkött från gården Havor på Gotland.

  – På det sätt är korv briljant! Det går ju inte att minska köttmängden i en stek, den är vad den är, men i en korv kan man stoppa i vad som helst. Bara fantasin sätter gränser och just nu är vi i en sådan situation att planeten inte tål den storskaliga köttindustri som finns i världen. Vi behöver äta mindre och bättre kött och mer vegetariskt, säger han.

   Det finns många olika produkter i Gotlands korvfabriks sortiment, förutom traditionell korv av köttråvara producerar Petter Bendelin bland annat växtchorizo och växtwurst.
  Det finns många olika produkter i Gotlands korvfabriks sortiment, förutom traditionell korv av köttråvara producerar Petter Bendelin bland annat växtchorizo och växtwurst. FOTO: Privat

  Satsar på vego

  Viljan att göra ett så litet klimat- och miljöavtryck som möjligt är också en av anledningarna till att Petter Bendelin satsar på vegoprodukter. Under varumärket Växtchark producerar han växtchorizo, växtwurst, växtburgare och en thaikorv.

  Basen i korvsorterna är svenskodlad vit quinoa från en Kravgård i Skåne. Växtwursten innehåller även gröna Anisialinser som är odlade av en Kravbonde på Gotland, och växtchorizon innehåller förutom vit quinoa även tempe gjord på Kravodlad åkerböna.

  – För mig har vegoprodukter aldrig handlat om att härma köttprodukterna. Jag vill tänka nytt och verkligen lyfta fram den smak och de näringsämnen som finns i de vegetabiliska råvarorna, säger Petter Bendelin.

   Många väljer att handla direkt i ”korverian” gårdsbutiken i Roma på Gotland där kunderna kan välja på massor av olika sorters korvar som hela tiden byts. Gamla Sockerbruket i Roma är lokaler med lång historia där många nya företag har etablerat sig.
  Många väljer att handla direkt i ”korverian” gårdsbutiken i Roma på Gotland där kunderna kan välja på massor av olika sorters korvar som hela tiden byts. Gamla Sockerbruket i Roma är lokaler med lång historia där många nya företag har etablerat sig. FOTO: Privat

  Tuff bransch

  Han berättar att han arbetat hårt för att undvika tillsatser, men att han ändå använder metylcellulosa för att skapa bättre konsistens och tuggmotstånd.

  – Jag har ännu inte hittat ett bättre alternativ, men i framtiden hoppas jag kunna göra det. Det vore magiskt att kunna arbeta helt utan tillsatser även med växtbaserat.

  Andra utmaningar för det nystartade företaget är att hitta lösningar på logistiken till fastlandet och på så sätt överbrygga den stundande gotländska lågsäsongen. En distributör i Stockholmsområdet är på plats och nu behöver Petter Bendelin öka produktionen för att bygga upp ett lager.

  – Det är en tuff bransch med många utmaningar, särskilt när man som jag inte vill tumma på kvaliteten på ingredienserna. Därför behöver jag öka volymerna för att få bra lönsamhet, men än så länge lever jag gott på glädjen i att göra jag det jag drömt om.

   Växtwursten är gjord på Kravodlad vit quinoa från Skåne och gröna Anisialinser som är odlade av en Kravbonde på Gotland. I växtchorizon finns förutom vit quinoa även tempe gjord på Kravodlad åkerböna.
  Växtwursten är gjord på Kravodlad vit quinoa från Skåne och gröna Anisialinser som är odlade av en Kravbonde på Gotland. I växtchorizon finns förutom vit quinoa även tempe gjord på Kravodlad åkerböna. FOTO: Privat

  Gotlands korvfabrik AB

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Petter Bendelin.

  Verksamhet: Korv- och charkproduktion.

  Antal anställda: Än så länge enbart visstidsanställda men siktar mot att heltidsanställa inom kort. ”Nu har även jag börjat ta ut lite lön”, säger Petter Bendelin.

  Investering: Ungefär 200 000 kronor i maskinpark, har också fått bra hjälp av fastighetsägaren i anpassning av lokalerna.

  Omsättning: Nybildat bolag men hoppas komma över miljonen i år.

  Resultat: ”Det är lite svårt att säga när man är en liten aktör, när jag får betalat på några fakturor så ligger kassan på plus men när leverantörsfakturorna ska betalas hamnar man på minus ibland”, skrattar Petter Bendelin.

  Bruttovinstmarginal: ”Jag har fått hjälp av Almi och vet att jag ligger hyfsat rätt i marginalerna jämfört med liknande verksamheter.”

  Tillverkningsmängd: Några ton sedan starten.

  Kilopris: De flesta korvarna kostar mellan 280 och 310 kronor per kilo i handeln.

  Affärsidé: Jobba med högkvalitativa, Kravmärkta och lokala produkter där korv- och charkprodukterna skapas på ett hantverksmässigt sätt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen