Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Göran Persson: Det ska städas rent

  Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska städas rent. Det lovar Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006, sedan han valts till ny styrelseordförande i banken.

   Göran Persson anländer till Swedbanks extra stämma i Folkets hus i Stockholm. Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska välja ny styrelseordförande. Förslaget är Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996-2006.
  Göran Persson anländer till Swedbanks extra stämma i Folkets hus i Stockholm. Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska välja ny styrelseordförande. Förslaget är Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996-2006. FOTO: Claudio Bresciani/TT

  – Vi ska ur detta. Det ska städas rent. Det är lika viktigt som att ekonomin är i ordning, tillägger han i ett tal till stämman sedan han valts med stor majoritet till den krisdrabbade bankens nya ordförande.

  Göran Persson tackar för förtroendet.

  – Stort, svårt och viktigt uppdrag i en utsatt tid, säger han om det nya jobbet.

  Lång erfarenhet

  På en presskonferens efter stämman får Persson frågan om vad ”städa rent” innebär för honom.

  – Det handlar om att skapa en sådan situation så att de som följer oss, både i myndighetssfären och i allmän opinion tycker att Swedbank är en organisation som är att lita på.

  Och om det skulle uppdagas att något inte gått rätt till ska man kunna vara säker på att Swedbank arbetar på att få ordning, är Perssons vision om banken.

  – Jag kan bidra med en lång historia av svåra ekonomiska, strategiska beslut och inte minst svåra krissituationer som ska hanteras, säger Göran Persson, som säger att bakgrunden till att han tackade ja till att bli ordförande är lika delar ansvarstagande som lusten inför ett nytt, svårt uppdrag.

  Utredningar pågår

  På den extrainsatta stämman där Persson valdes till ordförande röstades även för Bo Magnusson som vice ordförande och advokat Josefin Lindstrand som nya ledamöter i Swedbanks styrelse

  På stämman redogjordes även för det arbete som hittills gjorts inom banken för att återställa förtroendet. Sedan SVT Uppdrag granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt i Baltikum har förlorat en dryg tredjedel av sitt börsvärde.

  Kursraset på börsen har eldats på av polisrazzior, sparkade direktörer och utredningar från både tillsynsmyndigheter och åklagare i såväl Sverige som i Baltikum och USA. Och knappt två dygn före onsdagens stämma meddelar banken dessutom att Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag.

  Avstängningen är en konsekvens av den pågående interntutredningen i banken, säger den tillförordnade vd:n Anders Karlsson. Några mer detaljer vill han inte ge.

  – Det är baserat på information som kommit fram där vi gjorde bedömningen att det är lämpligast att stänga av dem en period, säger Anders Karlsson.

  Har det koppling till penningtvättsmisstankar?

  – Hela utredningen handlar om det så det är klart det har kopplingar. Men det finns ingen misstanke i nuläget, säger Anders Karlsson.

  Brottsbekämpande insatser

  En eventuell extern granskning är något som diskuterades på extrastämman. Bland annat Aktiespararna lyfte att man vill se en sådan granskning.

  Anders Karlsson säger att han inte är negativt inställd till en extern granskning, men konstaterar att stämman röstade mot förslaget om en sådan.

  Karlsson har sedan han tillträdde upprättat en ny enhet för bekämpning av finansiella brott, som ska driva en internutredning och utveckla interna processer för att motverka penningtvätt.

  – Enligt den information vi har kommer svenska och estländska finansinspektioner lägga fram sina utredningar vid årsskiftet. Vi vet inte när de övriga utredningarna blir färdiga, säger Anders Karlsson.

  Han utlovar att rapportera om läget i de pågående utredningarna i samband med framtida kvartalsrapporter.

  Hitta ersättare

  Ett av Göran Perssons första uppdrag blir att hitta en permanent ersättare till Anders Karlsson, som tills det att han blev tillförordnad vd var Swedbanks finanschef.

  Göran Persson räknar med att styrelsen kan fatta beslut om ny vd i höst.

  – Vi ska hitta en vd som kan gå in och göra en nystart i banken. Den kan finnas i banken eller utanför, säger Göran Persson.

  Bland annat vill Persson att den nya vd:n ska vara tydlig, synlig och närvarande.

  – Går det bra sker beslutet i oktober, november, tror Persson.

  Göran Persson

  Göran Persson, född 1949 började sin politiska karriär i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

  Efter högskolestudier i bland annat sociologi vid Högskolan i Örebro var han kommunpolitiker i Katrineholm där han var kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under åren 1985–1989.

  Inom rikspolitiken var Persson skolminister under åren 1989–1991 då han bland annat drev igenom lärarnas övergång från statlig till kommunal anställningsform.

  Under perioden 1994–1996 som sammanföll med 1990-talskrisen var Persson finansminister och drev igenom ett hårt saneringsprogram av statsfinanserna.

  Efter den så kallade Sahlinaffären hösten 1995 övertalades Persson att kandidera till att efterträda Ingvar Carlsson som socialdemokratisk partiledare och statsminister.

  Under tiden som statsminister åren 1996–2006 strävade Persson bland annat efter att hävda Sveriges inflytande i EU.

  Perssons dominanta ledarstil förstärktes av hans starka medieprofil och gjorde honom till en av EU:s mest kända politiska ledare.

  Källa: NE

  Relaterade artiklar

  Till toppen