Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj 2018

  Göran Persson tar fråga om strandskydd till domstol

  En flytbrygga på Göran Perssons gård Torp blir ett fall för Mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen anser att bryggan bryter mot strandskyddet medan Göran Persson hävdar att den behövs för arbetet på gården.

   Göran Persson hävdar att flytbryggan behövs för gårdens fiskeverksamhet och att kommunen medgett ett undantag från strandskyddet.
  Göran Persson hävdar att flytbryggan behövs för gårdens fiskeverksamhet och att kommunen medgett ett undantag från strandskyddet. FOTO: Ann Lind n

  Det var efter en anonym anmälan 2013 som länsstyrelsen i somras gjorde en tillsyn av bryggan på gården Torp i Sörmland, rapporterar Aftonbladet.

  Göran Persson, som bor på gården tillsammans med sin hustru Anitra Steen, hävdar att bryggan behövs för gårdens fiskenäring och att en del av gårdens sysslor görs med hjälp av båt, exempelvis för stängsling i betesmarker vid sjön.

  Men länsstyrelsen anser att bryggan används för fritiden och att den bryter mot strandskyddet.

  Delade åsikter

  Meningarna går isär om vad kommunen gett för råd till makarna Persson om bygget av bryggan. Enligt Göran Persson ska kommunen ha gjort ett undantag från strandskyddet för en nybyggd sjöbod på platsen, eftersom den och bryggan behövdes för jordbruket. Och även bryggan var undantaget från reglerna om strandskydd, enligt Göran Persson.

  Länsstyrelsen hävdar att det saknades ett kommunalt beslut om bryggan. Dessutom saknas ett förordande om vattenbruk, fisketillsyn och fiskenäring från länsstyrelsen.

  Ömtålig natur

  Bryggan ligger i sjön Båven, som ingår i ett Natura 2000-område och som anses ha ett särskilt skyddsvärde. Länsstyrelsen menar att bryggan förändrar livsvillkoren för en del djur och växter och även begränsar allmänhetens tillgång till sjön och dess närliggande natur.

  I mitten av april meddelades makarna att bryggan och dess fästanordningar måste tas bort senast den sista oktober, annars måste paret betala ett vite om 25 000 kronor vardera.

  I onsdags överklagade makarna beslutet till Mark- och miljödomstolen. Och de kräver att domstolen upphäver länsstyrelsens beslut. Det är advokatfirman Lindahl som är parets juridiska ombud.

  – Som vi ser det ger lagen sedan gammalt rätt för den som äger en lantbruksfastighet med eget vatten och fiske att ha båt och brygga för gårdens behov. Detta har vi försökt förklara för Länsstyrelsen, men nu har vi fått i uppdrag att överklaga till mark- och miljödomstolen, säger advokat Elin Skeppstedt till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Topptränare vann strandskyddsstridLÄS OCKSÅ: Göran Perssons bolag växer i Rumänien

  Till toppen