Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari 2017

  Gör din röst hörd om jordbrukspolitiken

  Nu kan du tala om för EU-kommissionen hur du tycker att EU:s gemensamma jordbrukspolitik fungerar, och borde fungera.

   Nu kan du tala om för EU-kommissionen hur du tycker att EU:s gemensamma jordbrukspolitik fungerar.
  Nu kan du tala om för EU-kommissionen hur du tycker att EU:s gemensamma jordbrukspolitik fungerar. FOTO: Ann Lindén

  I dag, torsdag, öppnade EU-kommissionen ett så kallat samråd, en webbenkät där alla intresserade kan lämna synpunkter på EUs gemensamma jordbrukspolitik. Samrådet är öppet i tolv veckor och ska ge ett underlag för EU-kommissionens kommande reformförslag.

  – Den gemensamma jordbrukspolitiken tjänar alla människor i Europa, och det här samrådet är en möjlighet för alla människor i Europa att bidra till nästa version av en politik som har tjänat generationer av européer sedan 1962, sa jordbrukskommissionär Phil Hogan vid den presskonferens där samrådet presenterades.

  De 33 frågorna i samrådet rör allt från jordbrukets största utmaningar till vad jordbrukspolitiken bör prioritera och hur den kan stötta hållbart skogsbruk. De flesta frågorna har fasta svarsalternativ, men det finns möjlighet att lämna in ett upp till fem sidor långt eget dokument.

  Lagförslag 2018

  Resultatet av samrådet ska presenteras vid en konferens i juli och jordbrukskommissionär Phil Hogan siktar på att ha en kommunikation en utvärdering av rådande politik och möjliga reformalternativ klar kring november i år. Ett lagförslag väntas 2018.

  Jordbrukskommissionären har sedan tidigare stakat ut reformvägen mot en jordbrukspolitik som ska vara enklare, bättre på riskhantering och utformad för att få fler yngre människor att bli bönder.

  Storleken på budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken är en fråga för medlemsländerna i Rådet. Med Storbritannien på väg ut ur EU talas det en hel del om att jordbruksbudgeten måste minska för att kompensera för förlorad finansiering från ett av unionens rikaste länder. Men jordbrukskommissionären var tydlig med vad han anser om det.

  – Vi måste ha tillräcklig finansiering. Att upprätthålla världens högsta livsmedelsstandards är inte gratis. Att bevara det europeiska familjejordbruket och dess modell sker inte utan starkt politiskt stöd.

  Du hittar samrådet på https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_sv

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen